Artikkelikuva
Sukeltaja tutkii Beqan laguunin värikkäitä koralliriuttoja Fidžillä.

Ilmastonmuutos huolestuttaa etenkin etelässä – Suuri enemmistö toivoo valtioiden ryhtyvän järeämpiin ilmastotoimiin

Ilmastonmuutos aiheuttaa yhä enemmän huolta, selviää 77 maata kattavan kyselytutkimuksen tuloksista. Eniten huolissaan ilmastokriisistä ovat kehittyvien maiden kansalaiset.

Ilmastonmuutos herättää yhä enemmän huolta, erityisesti niin sanotuissa vähiten kehittyneissä maissa (eng. least developed countries, lyh. LDC), selviää Peoples’ Climate Vote 2024 -mielipidetutkimuksesta.

YK:n kehitysohjelma UNDP:n ja Oxfordin yliopiston toteuttama Peoples’ Climate Vote on suurin tähän mennessä tehty ilmastonmuutosta koskeva mielipidetutkimus. Kysely kattoi 77 maata ja yli 73 000 ihmistä. Kyselyssä selvitettiin, miten ihmiset kokevat ilmastonmuutoksen ja mitä he odottavat johtajilta.

Selkeä enemmistö (86 %) haluaa valtioiden unohtavan geopoliittiset erimielisyydet ja tekevän yhteistyötä muiden maiden kanssa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

LDC-maissa 59 prosenttia vastaajista sanoi olevansa enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta kuin edellisenä vuonna. Huolestuneimpia LDC-maiden kansalaisista olivat ihmiset Afganistanissa (78 %), Komorien saarivaltiossa (71 %) ja Mosambikissa (70 %).

G20-maissa, joihin maailman rikkaimmat maat kuuluvat, vastaava luku oli 9 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin LDC-maissa. Vähiten huolestuneita ilmastonmuutoksesta oltiin Venäjällä (34 %) ja Saudi-Arabiassa (25 %).

Tutkimuksesta selviää, että 80 prosenttia ihmisistä toivoo valtioiden ryhtyvän järeämpiin toimiin ilmastokriisin estämiseksi. Selkeä enemmistö (86 %) haluaa valtioiden unohtavan geopoliittiset erimielisyydet ja tekevän yhteistyötä muiden maiden kanssa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tulos on merkittävä nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa konfliktit ja nationalismi ovat nousussa.

Osuus maittain ihmisistä, jotka ovat viime vuoteen verrattuna enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta

Tilasto, jossa kerrotaan missä maissa ollaan huolestuneimpia ilmastonmuutoksesta.
Lähde: peoplesclimate.vote/document/Peoples_Climate_Vote_Report_2024.pdf

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!