• 20.1.2025

    Yhdysvallat ja Chumash-alkuperäiskansa aloittavat historiallisen yhteistyön merialueella

    Chumash-alkuperäiskansa ryhtyy uuden merensuojelualueen hoitajaksi Kaliforniassa yhdessä Yhdysvaltojen liittovaltion kanssa. Kumppanuus antaa alkuperäiskansalle sananvaltaa siitä, miten aluetta tulisi suojella.

  • 7.1.2025

    Kansainvälinen sopimus suojaa perinnetietoa hyväksikäytöltä

    Yli 190 maata solmi sopimuksen, jolla pyritään estämään perinnetiedon hyväksikäyttö, ”biopiratismi”. Historiallinen sopimus suojaa perinnetietoa edistämällä läpinäkyvyyttä kansainvälisessä patentointijärjestelmässä.

  • 4.12.2024

    ”Joululahjatoiveemme olisi, että yritystoiminta ja kuluttaminen tapahtuisi ihmisoikeuksien ja maapallon rajoissa” – Eetti ry palkittiin ympäristöpalkinnolla 

    Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) on saanut vuoden 2024 Sininen pallo -palkinnon tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään ylikulutuksen vähentämiseksi. Omaa kuluttamistaan on hyvä pysähtyä miettimään eritoten nyt joulun alla, toiminnanjohtaja Emma Mikkilä muistuttaa.

  • 4.12.2024

    Suorituskeskeisyyttä vastaan kapinoidaan nyt lepäämällä – yhä useampi kyseenalaistaa jatkuvan työnteon

    Hustlauskulttuuri ja jatkuvan tehokkuuden eetos hallitsevat vielä monen arkea, mutta yhä useammat kyseenalaistavat tuottavuuden ylivallan. Työuupumuksen yleistyessä ja maapallon kestokyvyn heikentyessä herää kysymys: olisiko meidän syytä alkaa puolustaa hyvinvointiamme?

  • 3.12.2024

    Vähemmän oletuksia, enemmän rohkeutta – Miten puramme vammaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja?

    Monet työnantajat epäilevät vammaisten kykyä tehdä töitä. Työelämässä tarvitaan tietoa, avoimuutta ja rohkeutta palkata eri tavoin vammaisia ihmisiä.

  • 21.11.2024

    Aarteiden kotiinpaluu – The Met palautti Kambodžaan 14 varastettua muinaisesinettä

    Taidekauppiaan ja salakuljetuksesta syytetyn brittiläisen Douglas Latchfordin Kambodžasta viemiä muinaisesineitä on palautettu takaisin niiden kotimaahansa. New Yorkin suurimman taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli tuhat salakuljetukseen yhdistettyä esinettä.

  • 4.10.2024

    Satelliitit yhteyksien rakentajina ja eriarvoisuuden haastajina?

    Satelliitit mahdollistavat laajan viestintäverkostomme. Kaikilla ei kuitenkaan ole pääsyä verkkoon. YK:n ja sen alaisen avaruusasioiden toimiston aloite pyrkii mahdollistamaan avaruusteknologian avulla internetyhteyden globaalissa etelässä asuville.

  • 27.9.2024

    Ilmastonmuutos huolestuttaa etenkin etelässä – Suuri enemmistö toivoo valtioiden ryhtyvän järeämpiin ilmastotoimiin

    Ilmastonmuutos aiheuttaa yhä enemmän huolta, selviää 77 maata kattavan kyselytutkimuksen tuloksista. Eniten huolissaan ilmastokriisistä ovat kehittyvien maiden kansalaiset.

  • 11.9.2024

    Uraauurtava kantasoluprojekti saattaa palauttaa pussihukan pallolle

    Sukupuuttoon kuolleesta pussihukasta on tehty lukuisia havaintoja Australiassa. Asiantuntijat epäilevät havaintojen todenmukaisuutta, mutta eläin saattaa silti tehdä paluun.

  • 20.8.2024

    Miljardööri yksinvaltias – Brunein sulttaani on maailman pisimpään hallinnut johtaja

    Öljyvaroihin nojaava Brunei on vauras maa, mutta sen kansalaisvapauksia on rajoitettu tiukasti. Sulttaani, joka kuuluu maailman rikkaimpiin ihmisiin, on pitänyt maasta tiukan otteen vuodesta 1967 lähtien.