Artikkelikuva
Favela Xpressin työntekijä Douglas Santos jakaa paketteja eri puolille slummia tuk tukilla.

Nettitilaukset kotiisi? Miljoonille ihmisille Brasilian faveloissa se ei ollut mahdollista – Sitten tuli Favela Xpress

Verkkomarkkinat kukoistavat Brasiliassa, mutta faveloiden asukkaat eivät ole saaneet siitä osaansa. 22-vuotias Givanildo Pereira keksi keinon, jonka avulla paketit saadaan kuljetettua kaikkien kotioville.

Givanildo Pereiran idea syntyi pakon edessä suuresta turhaumasta: yksinkertainen nettitilaus oli hänelle ja koko naapurustolle logistinen haaste.

Pereira asuu Paraisópolisissa, yhdessä Brasilian suurimmista faveloista, keskellä São Paulon miljoonakaupunkia. On arvioitu, että noin 17 miljoonaa ihmistä eri puolilla maata elää samanlaisissa olosuhteissa, usein juuri suurissa slummeissa. He ovat usein irrallaan kaupunkien infrastruktuurista ja aivan yksinkertaisistenkin palvelujen – kuten nyt vaikka postin pakettipalvelujen – tavoittamattomissa.

Pandemian aikana ongelma pahentui: Vaikka verkkomarkkinat kukoistavat kaikkialla Brasiliassa, favelat jäävät niiden ulkopuolelle. Monet verkkokauppiaat pitävät nettitilausten toimittamista faveloihin liian vaarallisena.

Kun huomioidaan se tosiasia, että tavarankuljettajiin kohdistuu jatkuvasti hyökkäyksiä, pelko ei ole aiheeton. Köyhille ihmisille tämä merkitsee kuitenkin myös syrjäytymistä. Heille, eli hyvin suurelle osalle Brasilian väestöstä, tuotteiden toimittaminen suoraan kotiin on saavuttamaton unelma.

Paraisópoliksen favelan takana häämöttää varakas Morumbin asuinalaue.
Favela Xpressiä luotsaava Givanildo Pereira vaikuttaa rennolta, uuden sukupolven johtajalta.

Parikymppinen Givanildo Pereira kuitenkin toteutti unelman: hän perusti vuonna 2021 Favela Brasil Xpressin, jakelupalvelun köyhille alueille. Pereira neuvotteli suurten verkkoyritysten kanssa ja sai ne tukemaan ideaansa: kaikkien tilausten keskustoimituspiste on nyt favelan sisällä. Tuolta toimituspisteeltä Favela Xpressin pakettikuskit kuljettavat lähetykset ihmisten koteihin.

Konsepti on onnistunut niin hyvin, että favelat eri puolilla Brasiliaa ovat sittemmin omaksuneet saman toimintamallin. Keskitetyn pakettipalvelun arvioidaan hyödyttävän yli miljoonaa ihmistä.

Jakelupalvelu toimii kahdella tavalla: se toimittaa tavaraa myös favelan sisältä. Tämä tukee ja kannustaa paikallista verkkokauppaa, sillä näin slummien asukkaat voivat myös jakaa omia tavaroitaan. Tällä on tarkoitus vauhdittaa paikallista taloutta ja samalla avata suuret potentiaaliset markkinat, mikä kiinnostaa niin ulkopuolisia yrityksiä kuin favelan omia yrityksiä.

Favela Brasil Xpress työllistää jo yli kolmesataa ihmistä, ei vain kuriireina, vaan myös logistiikassa ja hallinnossa. Lisäksi favelan asukkailla tarjotaan koulutusta, jonka maksaa verkkojätti Americanas. Pereiran aloituspääoma tuli mikrolainana G10 Favelas Bankilta, joka tukee favelalaisia parantamaan elinolojaan omin voimin – esimerkiksi juuri innovatiivisten liikeideoiden kautta.

Pereiraa pommitetaan nyt joka suunnasta: suuret yritykset haluavat hänen kumppaneikseen, franchising-yritykset haluavat levittää hänen ideaansa, innovaatiofoorumit ympäri maailmaa haluavat hänet panelistiksi tapahtumiinsa.

Pereiran ideasta on tulossa integraation menestystarina: sekä favelan asukkaiden työllistymisen että favelan infrastruktuurin kehityksen osalta – osana São Paulon miljoonakaupunkia ja brasilialaista yhteiskuntaa.

Tietoa valokuvaajasta

Valokuvaaja Kristin Bethge asuu ja työskentelee Berliinissä ja Rio de Janeirossa.

Hän kuvasi São Paolon Paraisópolisissa kahteen otteeseen vuonna 2022. “Seurasimme työparini Biancan kanssa Favela Brasil Xpressin pakettitoimittajia favelan pienimmille kujille. Tutustuimme asukkaiden elinoloihin ja huolenaiheisiin. Vietimme myös aikaa Favela Brasil Xpressin tukikohdassa ymmärtääksemme yrityksen päivittäistä toimintaa.”

Bethge työskentelee kansainvälisissä aikakaus- ja sanomalehdissä, kuten The Guardian, Der Spiegel, M Le Monde ja SZ Magazin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!