• 14.6.2024

    Ensihuuma vaihtui pettymykseksi, kun toimittaja Annu Griñan koki Kuuban todellisuuden: ”Kaikkeen liittyy ulkoa tuleva paha, mutta ennen kaikkea raha”

    Apteekissa vuonna 2020 seisoessani lopulta ymmärsin, että Kuubassa on virallinen systeemi, ja sitten on kansalaisten keskenään luoma systeemi. En koskaan saisi antibiootteja, sillä en pääse kumpaankaan systeemiin käsiksi, kirjoittaa kuubalaista arkea elänyt Annu Griñan silmiä avaavassa esseessään.

  • 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 23.5.2024

    ”Me pidämme hoivaa itsestäänselvyytenä, vaikka sillä on hintansa” – Hoiva on osa globaalia taloutta, mutta sitä ei vielä täysin tajuta, professori sanoo

    Professori Shirin M. Rai tutkii hoivaa ja sitä, miten sille voitaisiin laskea arvo. Näin hoiva saisi ansaitsemansa arvostuksen. Rai kritisoi alaansa globaalin etelän näkökulman puutteesta – sijainti vaikuttaa hoivaan ja sen pitäisi näkyä tutkimuksessa.

  • 14.5.2024

    Espanjassa lukemisen suosio on kasvussa ja paperikirja pitää pintansa – Eniten lukevat lapset ja nuoret

    Monilla kivijalkakirjakaupoilla menee Espanjassa edelleen hyvin. Espanjan valtio on kannustanut ihmisiä lukemaan esimerkiksi laskemalla kirjojen arvonlisäveroa.

  • 29.4.2024

    Terveet naiset, terve talous – Naisten terveyteen panostaminen parantaisi globaalia taloutta, tutkimus kertoo

    Naiset viettävät keskimäärin 25 prosenttia pidempään elämästään sairaana kuin miehet. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että sairaudet diagnosoidaan naisilla myöhemmin kuin miehillä.

  • 25.3.2024

    Kupari on Sambian voimavara ja kompastuskivi – maa panostaa nyt maatalouteen ja matkailuun: ”Ei ole hyvä olla riippuvainen jostain, mikä voi loppua ja mikä on niin epävarmaa”

    Sambia on Afrikan suurin ja yksi koko maailman suurimpia kuparintuottajia. Maan kupaririippuvuutta pyritään keventämään suuntaamalla voimavaroja maatalouteen ja matkailuun. Uusi hallitus on myös sitoutunut kehittämään kaivostoimintaa kestävämpään suuntaan.

  • 20.2.2024

    Raunioiden ruhtinaat – ilmastonmuutoksessa moni häviää, mutta kuka voittaa? 

    Kun ilmastonmuutos etenee, maailma ajautuu monenlaisiin myllerryksiin. Paljon puhutaan siitä, ketkä ilmastonmuutoksessa häviävät. Hyötyykö kehityksestä joku?

  • 16.2.2024

    Energiaköyhyys pitää kodin kylmänä – Bulgariassa huonoin tilanne Euroopassa

    Bulgarialaisista kodeista 22 prosenttia ei pysty lämmitämään kotiaan tarpeeksi. Puhutaan energiaköyhyydestä, kun energiankulutusta on vähennettävä niin paljon, että se heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

  • 6.2.2024

    Vihreän siirtymän hankkeet kaventavat alkuperäiskansojen tilaa: ”Avainkysymys on, kuka projektista hyötyy”

    Yli puolet vihreän siirtymän kaivoshankkeista on alkuperäiskansojen mailla tai läheisyydessä. Vihreästä kolonialismista puhutaan, kun yhtiöt rakentavat kaivoksia ja tuulivoimaloita alkuperäiskansojen maille ilman heidän suostumustaan.

  • 24.1.2024

    Barcelonalainen Victoria joutuu pian muuttamaan, koska vuokraa nostetaan – Monen espanjalaiskaupungin vuokrataso on kohonnut uuteen ennätykseen

    49-vuotias Victoria Marin de la Rosa asuu kahden koiransa kanssa 700 euron yksiössä Barcelonassa. Pian hänelle tulee lähtö kodistaan, mutta sopivan hintaista asuntoa on vaikea löytää. Lähes puolet espanjalaisista vuokra-asujista käyttää vähintään 40 prosenttia tuloistaan vuokraan.