Artikkelikuva
Jos EU:n jäsenvaltioiden ja Britannian päästöt lasketaan yhteen. ne kattavat 22 prosenttia koko maailman siivusta. Kuvassa öljynjalostamo ja petrokemian tehdas Skotlannissa.

Hiilidioksidia tuutataan ilmaan joka puolella maailmaa, mutta kärjestä ei ole epäselvyyttä – päästökuninkaalliset ovat Yhdysvallat ja Eurooppa

Pohjois-Amerikka ja Eurooppa ovat vastuussa yli 60 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Perässä tulevat nykyajan suuret saastuttajat, kuten Kiina.

Amerikassa tehdään moni asia suuresti, niin myös ilmaston saastuttaminen.

Yhdysvalloilla on niin nykyään kuin historiallisestikin kaikista maista suurimmat hiilidioksidipäästöt. Vuosien varrella se on tuottanut noin 417 miljardia tonnia hiilidioksidia ja on täten vastuussa neljäsosasta maailman hiilidioksidipäästöistä.

Kyseenlaisen hopeasijan kunnian saavat EU:n 27 jäsenvaltiota sekä Britannia. Maiden yhteispäästöt ovat kivunneet 22 prosenttiin maailman siivusta. EU-valtioista suurimmat päästöt ovat Saksalla, noin 93 miljardia tonnia.

Jos EU-valtioihin lisätään muutkin Euroopan maat, mukaan lukien Venäjä ja Turkki, alue on tuutannut ilmaan mantereista eniten hiilidioksidia.

Maanosista Afrikan osuus päästöihin on ollut sen väestömäärään verrattuna vähäinen.

Kiinan nopea taloudellinen nousu on nostanut sen suurien saastuttajien joukkoon. Maiden välisessä vertailussa Kiinalla on maailman toiseksi suurimmat hiilidioksidipäästöt. Kolmanneksi se sijoittuu, kun EU-maat lasketaan yhteen.

Kasvavia hiilidioksidipäästöjen maita ovat Intia ja Brasilia. Niiden päästöt ovat historiallisesti verrattuna vielä pieniä.

Maanosista Afrikan osuus päästöihin on ollut sen väestömäärään verrattuna vähäinen.

Vuodesta 1751 saakka ilmastoon on päätynyt 1,5 biljoonaa tonnia hiilidioksidia. Monet takavuosien suuret saastuttajat, kuten Britannia, eivät enää nykylistauksessa loista. Tuotanto on siirtynyt niistä toisiin maihin, jolloin päästöt näkyvät näiden maiden luvuissa.

Our World in Data, 2020

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!