Artikkelikuva

Vierastaudit uhkaavat Amazonin alkuperäisasukkaita – Maailma kylässä -festivaalin dokumentissa raikuu kansojen hätähuuto

Puolitoistavuotiaalla lapsella on neljättä kertaa malaria, ja kahden lapsen jalat pitää amputoida, koska lähettyvillä ei ole vastamyrkkyä käärmeenpuremiin. Suomen ensi-iltansa Maailma kylässä -festivaaleilla saavassa Tribes on the Edge -dokumentissa Amazonin alkuperäiskansat kertovat miksi heidän yhteisönsä on vaarassa.

Kaivosteollisuus ja metsien hakkuu uhkaavat Amazonin alkuperäiskansojen kotiseutuja. Kansoja uhkaa myös tuntemattomampi vaara: kolonialistien tuomat vierastaudit.

Suomen ensi-iltansa Maailma kylässä -festivaaleilla saava palkittu dokumentti Tribes on the Edge kertoo Brasilian Amazonin syvimmässä siimeksessä asuvien alkuperäiskansojen hädästä. Dokumentti alkaa, kun dokumentaristi Céline Cousteau saa yhteydenoton Marúbo-heimon päälliköltä. Päällikkö pyytää kansainväliseltä medialta apua, koska hänen kansansa on kuolemassa.

Costeaun kokoamassa tarinassa limittyvät yhteisöjen hätähuuto sekä kuvaustiimin kokemus viidakossa.

Dokumentissa Costeau kulkee tiiminsä kanssa kylästä kylään ja kerää yhteisöjen tarinat maailmalle. Puolitoistavuotiaalla lapsella on neljättä kertaa malaria, ja koska lähettyvillä ei ole vastamyrkkyä käärmeenpuremiin, kahden lapsen jalat pitää amputoida. Kylien viesti on selvä: valtion alkuperäiskansoille tarjoama terveydenhuolto on riittämätöntä.

Costeaun kokoamassa tarinassa limittyvät yhteisöjen hätähuuto sekä kuvaustiimin kokemus viidakossa. Kyliä hallitsee epätoivo ja usko siitä, että valtio haluaa ajaa yhteisöt pois voidakseen hyötyä lopuistakin maailman keuhkojen rikkauksista. Toivoa kuitenkin vielä on. Kaupungista palaa kotiseudulleen nuori jälkipolvi, joka on valmis edistämään yhteisönsä oikeuksia.

Tribes on the Edge, Brasilia, 2019 / Online Cinema, ma 23.5. klo 10 – su 29.5. klo 23, maailmakylässä.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!