Artikkelikuva

Kalatutkimus tuo yhteen tutkijat ja alkuperäiskansat

Kanadalaisessa tutkimuksessa halutaan yhdistää länsimainen tiede ja alkuperäiskansojen tieto. Osapuolet toi yhteen halu ymmärtää hupenevia kalakantoja.

Kanadassa alkuperäiskansojen yhteisöt ja tutkijat ovat yhdistäneet voimansa kerätäkseen tietoa kolmesta tärkeästä kalalajista. Apoqnmatulti’k-projektissa lajeja tutkitaan kahdessa eri ekosysteemissä Nova Scotiassa, Kanadan itäisessä maakunnassa, uutisoi ympäristöaiheisiin keskittynyt uutissivusto Mongabay.

Hanke on ajankohtainen, sillä monet kalakannat ovat heikkenemässä ja pääsy tuottoisille kala-apajille on aiheuttanut alueella konflikteja.

Meidän on autettava heitä ymmärtämään Mi’kmaqin maailmankuva.

Projektiin osallistuneet kertovat oppineensa, että alkuperäiskansojen ja länsimaisten tiedon yhdistäminen uudeksi tietojärjestelmäksi vie aikaa.

”He auttavat meitä oppimaan tiedettä. Mutta meidän on myös autettava heitä ymmärtämään Mi’kmaqin maailmankuva – ja näiden suhteiden ja perustan rakentaminen vie aikaa”, sanoo Mi’kmaq-yhteisön yhteyshenkilö Alanna Syliboy.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!