Artikkelikuva

Uhanalainen siivekäs vietti lepohetken Suomessa

Uhanalainen kiljuhanhi pysähtyi syysmuutollaan Suomessa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Yksi vuoden 2020 iloisimmista eläinuutisista sijoittui Liminganlahdelle Oulun seudulle, kun kiljuhanhet levähtivät Suomessa syysmuutollaan ensimmäistä kertaa noin 50 vuoteen. Asiasta kertoi WWF.

Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisin lintulaji. Sen levinneisyys ulottuu pohjoismaista Itä-Siperiaan ja se pesii tunturialueilla. WWF:n mukaan se pesi vielä yleisesti Lapissa ennen 1940-lukua, mutta nykyään pesimistä tavataan Pohjoismaista ainoastaan Norjassa. Talvensa kiljuhanhi viettää Kreikassa.

Pohjoismaisen kannan romahtamisen syynä pidetään metsästystä. Kiljuhanhi onkin täysin rauhoitettu ja sen talvehtimispaikkoja ja muuttoreittien levähtämispaikkoja pyritään paikantamaan ja suojelemaan. Kiljuhanhen tappamisesta voi joutua maksamaan yli 6000 euron korvaukset.

WWF tiedotti paikallisia metsästysseuroja havainnoista syksyllä ja pyysi niitä pitäytymään metsästyksestä, kunnes kiljuhanhet olivat jatkaneet matkaansa. Vastuullisen toiminnan ansiosta kiljuhanhet pääsivät turvallisesti perille Kreikkaan.

Alimmillaan kanta oli 2000-luvun vaiheessa. Viime vuosina on saatu kuulla ja nähdä myös hyviä uutisia. WWF ennustaakin, että mikäli kannan elpyminen jatkuu, pian saatetaan taas todistaa kiljuhanhien pesimistä Suomessa.

WWF:llä on toiminut kiljuhanhityöryhmä vuodesta 1984 alkaen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!