Artikkelikuva
Seta ry tavoittelee yhdenvertaisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Setalla on vielä paljon työtä tehtävänään sateenkaari-ihmisten aseman parantamiseksi

Esimerkiksi sukupuolen korjaaminen edellyttää Suomessa edelleen sterilisaatiota. Viime vuosina on kuitenkin onnistuttu myös korjaamaan monia epäkohtia.

Seta ry on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on lainsäädännöllinen ja yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Monia sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien toteutumisen ongelmakohtia on Suomessa onnistuttu korjaamaan viime vuosina. Vuosien vaikuttamistyön jälkeen Suomessa on nyt esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki. Lisäksi opetussuunnitelma sisältää nyt velvollisuuden jakaa tietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Paljon työtä on kuitenkin vielä tekemättä. Seta on esimerkiksi painottanut, että Suomen on varjeltava sukupuolen itsemääräämisoikeutta mahdollistamalla sukupuolimerkinnän korjaaminen omalla ilmoituksella ja luopumalla sterilisaatiovaatimuksesta sukupuolen korjaamisen ehtona.

Myös poliittinen ympäristö on viime vuosina kiristynyt. Poliittinen polarisaatio ja konservatiivisemmat asenteet ovat tehneet työstä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta haasteellisempaa, mutta myös entistä tärkeämpää. 

Seta ry

Perustettu: 1974

Jos järjestö olisi eläin, se olisi valas, joka liikkuu vakaasti pinnan alla ja sen liikkeet vaikuttavat laajasti ympäristössään.

Järjestön voi lakkauttaa, kun sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet toteutuvat kaikilla elämänalueilla kaikkialla maailmassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!