Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

G7-maat ohjasivat vuosina 2015–2016 ainakin sata miljardia dollaria (84,5 miljardia euroa)  fossiilisten polttoaineiden tuotanto- ja kulutustukiin, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Japanista koostuva ryhmä aloitti kokouksensa tänään Kanadassa. Maat ovat aiemmin luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuesta vuoteen 2025 mennessä.

Lupauksen pitäminen ei näytä kovin todennäköiseltä, selviää brittiläisen kehitystutkimusinstituutti Odin ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

”G7-maat sitoutuivat fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen vuonna 2009, mutta sen jälkeen ne ovat edistyneet hyvin vähän. Samaan aikaan vähemmän rikkaat maat, jotka ovat tehneet sopimuksia G20-maiden ryhmässä, kuten Intia ja Indonesia, ovat vähentäneet tukia miljardeilla dollareilla”, kritisoi Ivetta Gerasimchuk, yksi raportin kirjoittajista tiedotteessa.

Eniten raportissa kritisoidaan Yhdysvaltoja, joka ohjaa edelleen rahaa fossiilisten polttoaineiden etsintään ja tuotantoon ja on perääntynyt aiemmista lupauksistaan. Ranska taas pärjää parhaiten.

G7-maiden tämänvuotinen puheenjohtajamaa Kanada taas saa kiitosta siitä, että se on edistynyt hiilikaivostoiminnan, fossiilisin polttoainein tuotetun sähkön ja fossiilisten polttoaineiden kulutuksen tukemisen lopettamisessa. Moitteita se saa kuitenkin öljy ja kaasun tuotannon tuen jatkamisesta.

Maailmanpankki lupasi viime vuoden joulukuussa lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen. Odin selvityksen mukaan G7-maiden pitäisi tehdä nyt samoin, julkistaa tiedot tuista, laatia suunnitelmat tuista luopumiseksi ja varmistaa, etteivät myöskään vihreään energiaan siirtymiseen tarkoitetut tuet hyödytä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!