• 16.2.2024

    Energiaköyhyys pitää kodin kylmänä – Bulgariassa huonoin tilanne Euroopassa

    Bulgarialaisista kodeista 22 prosenttia ei pysty lämmitämään kotiaan tarpeeksi. Puhutaan energiaköyhyydestä, kun energiankulutusta on vähennettävä niin paljon, että se heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

  • 10.5.2023

    Burundi on maailman köyhin maa, mutta miksi? – Nopea väestönkasvu, sään ääri-ilmiöt ja maantieteelinen sijainti jarruttavat maan vaurastumista

    Burundin talous on kasvanut kohtalaisella vauhdilla 2000-luvun alusta, mutta samalla väkimäärä on kaksinkertaistunut. Burundilla on potentiaalia vaurastua mineraalivarantojensa avulla, mutta kaivosteollisuuden tuotot ovat valuneet pääosin ulkomaille.

  • 2.6.2022

    Energiamurros vaatii päättäjiltä nopeampia ja itsenäisempiä toimia – vaarana energiasiirtymän harha

    Venäjän hyökkäyssota on viimeistään osoittanut, että ilmastonmuutos ei ole ainoa syy siirtyä pois fossiilisista tuontipolttoaineista. Omavaraisuuden vahvistaminen on tärkeää myös turvallisuussyistä. Miten energiamurroksen on tarkoitus tapahtua?

  • 21.3.2022

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä, kun jälki lasketaan kulutusperustaisen, kauppatasoitetun, energiankulutuksen mukaan. Suomen kulutusperustainen energiajalanjälki henkeä kohden on maailman kärkeä.

  • 21.10.2021

    ”Nyt voimme katsoa intiimeinä hetkinä toisiamme silmiin” – Rubén Salgado kuvasi aurinkopaneelien valossa ihmisiä ympäri maapalloa

    Espanjalainen kuvajournalisti Rubén Salgado on kuvannut kuuden vuoden ajan ihmisiä, joiden elämä on mullistunut aurinkoenergian myötä.

  • 17.12.2020

    Tietotekniikka voi olla jopa lentoliikennettä isompi päästöjen lähde

    Päästöjä aiheuttaa kasvava energian ja materiaalien tarve. Toisaalta tietotekniikka voi myös vähentää päästöjä.

  • 4.3.2020

    Afrikassa on yhä pimeää – sähköistyminen polkenut paikallaan 2010-luvulla

    Heikoin tilanne oli Malawissa, jossa sähköt pelaavat luotettavasti vain viidellä prosentilla kotitalouksista.

  • 23.10.2019

    Jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta – vai haluaako? Ilmastovanhempi Jonni Lehtirannasta ei siltä vaikuta

    Ilmaston muuttuessa myös vanhemmuuden pitää muuttua, uskoo ilmastovanhempi Jonni Lehtiranta. Kestävä tulevaisuus on mahdollinen vain, jos fossiiliselle energiantuotannolle laitetaan lappu luukulle. Tämä tarkoittaa radikaaleja muutoksia myös siinä, miten perhe-elämää eletään.

  • 8.2.2017

    Kun maa polttaa alla

    Intia kasvattaa hiilivoimaa silmät kekäleinä kiiluen. Sen näkökulmasta ilmasto­talkoot koskevat vain länsimaita. Mutta voiko palavan hiilen peliä voittaa kukaan?

  • 3.10.2016

    Myrskyn jälkeen

    Katastrofien koettelema Fuku­shima nousee jaloilleen, mutta entisensä se ei ole enää koskaan.