Artikkelikuva
Monet Zimbabwelaiset valaisevat aurinkoenergialla

Afrikassa on yhä pimeää – sähköistyminen polkenut paikallaan 2010-luvulla

Heikoin tilanne oli Malawissa, jossa sähköt pelaavat luotettavasti vain viidellä prosentilla kotitalouksista.

Alle puolella afrikkalaisista on kodissaan luotettava yhteys sähköverkkoon, käy ilmi vuoden 2019 lopulla julkaistusta Afrobarometrin tutkimuksesta. 

Tutkimuksessa vertailtiin 34 Afrikan maata, joiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi Mauritiuksella ja Marokossa sähköt on vedetty lähes joka kotiin, mutta Burkina Fasossa ja Ugandassa vain joka viidenteen.

 

Vaikka sähköjohto kotiin tulisikin, se ei vielä takaa sähkönjakelun toimivuutta.

 

Vaikka sähköjohto kotiin tulisikin, se ei vielä takaa sähkönjakelun toimivuutta. Esimerkiksi Nigeriassa 84 prosenttia kodeista on sähköverkon piirissä, mutta vain 21 prosentilla yhteys oli luotettava eli sähköä oli saatavilla suurimman osan aikaa. Heikoin tilanne oli Malawissa, jossa sähköt pelaavat luotettavasti vain viidellä prosentilla kotitalouksista. Koko mantereen osalta luotettava yhteys oli tarjolla 43 prosentilla. 

Vaikka sähköistäminen on selvästi edennyt vuosituhannen vaihteesta, 2010-luvulla kehitys on polkenut paikallaan tai mennyt jopa takapakkia. 

Modernia elämää on vaikea kuvitella ilman sähköä. Tutkimuksessa haastatelluille ihmisille sähkönsaanti ei silti ollut tärkein yhteiskunnallinen ongelma. Merkittävin asia oli työllisyyden ratkaiseminen. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!