Artikkelikuva
Kanadan Salt Springin saarella sijaitseva ruokakauppa Green karttaa kertakäyttömuovia. Asiakkaat kuljettavat tuoteet kotiin omissa astioissaan.

Jäähyväiset pakkausjätteille

Pakkausjätteistä luopuminen on yksi tapa vaikuttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Suurin osa maailman kertakäyttömuovijätteestä tulee ruokakaupoista. Berliiniläisten Sarah Wolfin ja Milena Glimbovskin Original Unverpackt on Euroopan ensimmäinen ruokakauppa, joka ei tuota pakkausjätettä.

Kaupan ideologiaan ihastui myös Crystal Lehky, joka nähtyään dokumentin meressä kelluvista muovijätepyörteistä perusti kotimaahansa Kanadaan vastaavanlaisen kaupan. Salt Springin saarella sijaitsevassa Green-kaupassa kartetaan kertakäyttömuovia.

Toimintaidea on yksinkertainen: kaupassa ei käytetä pakkausmateriaaleja. Asiakkaat voivat tuoda omia tuotteiden pakkaamiseen tarvittavia astioita ja välineitä kauppaan mukaan: esimerkiksi lasipurkkeja, laatikoita ja kangaskasseja.

Lehky satsaa myös paikallisuuteen ja lähiseudun tuotteisiin. Poikkeuksena on kuitenkin kahvi, joka ei kasva Kanadassa. Silti se paahdetaan Kanadassa. Kaupan jätekuormaa vähentää myös se, että asiakkaat voivat ostaa juuri sen määrän ruokaa kuin tarvitsevat.

Suomessa ostaminen ilman pakkausjätettä onnistuu osittain joissakin kaupoissa, mutta täysin jätevapaata ruokakauppaa täällä ei vielä ole.

Lehky toivoo, että ilmiö leviäisi mahdollisimman laajalle.

”Montrealissa on nyt toinen ruokakauppa, joka ei tuota pakkausjätettä. Tietoisuuden kasvun sekä suuren kiinnostuksen ja kysynnän vuoksi bulkkikaupat ympäri maata ovat alkaneet sallia asiakkaille omien säilöntäastioiden mukaan tuomisen ostoksille.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!