Artikkelikuva
Monien ihailema Justin Trudeau on hyväksynyt esimerkiksi alkuperäiskansojen pyhiä maita halkovan öljyputkiston sekä ilmastoa kuormittavan liuskeöljyterminaalin.

Onko kuherruskuukausi ohi?

Alkuinnostuksen laannuttua Kanadan pääministeri Justin Trudeau jakaa mielipiteitä.

Kanada. Pääministeri Justin Trudeau on saanut ensimmäisen hallintovuotensa aikana uskomattoman määrän huomiota Kanadan ulkopuolella. Suomessakin hänestä on kasvanut eräänlainen kulttihahmo, jonka kunniaksi on perustettu esimerkiksi Suomi-Trudeau-seura. Seuran tavoitteena on ”lisätä parempien poliitikkojen määrää Suomessa”, mikä tapahtuu ilmeisesti avoimena pidetyn Trudeaun esimerkin avulla.

Internetin ja sosiaalisen median on vallannut suorastaan Trudeau-mania. Miehestä jaetaan kuvia, joissa hän poseeraa ilman paitaa, nyrkkeilee, esittelee tatuointiaan ja osallistuu Pride-kulkueeseen. Justin Trudeau onkin aidosti uudenlainen poliitikko. Hän puhuu avoimesti feminismistä, tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta. Ihmisoikeudet ovat pääministerille tärkeitä, ja hän on hyväksynyt muun muassa translain, joka kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin perusteella.

Viime aikoina kanadalaiset ovat kuitenkin alkaneet havahtua siihen, että Trudeau ei välttämättä lunastakaan kaikkia lupauksiaan, erityisesti mitä tulee alkuperäiskansojen oikeuksiin ja ilmastopolitiikkaan.

Vaikka Pariisin ilmastokokouksessa Trudeaun ympäristöministeri Catherine McKenna puhui ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä kahden asteen sijasta puoleentoista asteeseen, on liberaalihallitus hyväksynyt useita ilmastoa kuormittavia hankkeita. Näistä viimeisimmät ovat Brittiläisen Kolumbian provinssin läpi kulkeva öljyputkisto ja maan länsirannikolle rakennettava liuskeöljyterminaali. Monet hankkeista aiheuttavat merkittävää haittaa alkuperäiskansoille, sillä rakennusalueet sijoittuvat osittain näiden pyhille maille.

Monet ilmastoaktivistit ovat pettyneet siihen, ettei maan kelkka kääntynytkään täysin, kun ilmastovastainen Stephen Harper vaihtui Justin Trudeau’hin. Ilon aiheitakin on toki riittänyt: Trudeau vastusti esimerkiksi Enbridge-öljyputkistoa ja onnistui estämään sen toteutuksen. Hän vei myös läpi kiitetyn hiilidioksidin verotusuudistuksen, jossa provinsseja verotetaan päästöjen perusteella.

Näistä saavutuksista huolimatta moni on alkanut odottaa Trudeaulta enemmän tekoja. Niiden valossa vaikuttavat puheetkin tuntuisivat monen kanadalaisen mielestä uskottavammilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!