Myötäjäiset tasa-arvon esteenä Ugandassa

Oikeus linjasi, ettei nainen ole lainassa maksua vastaan.

Uganda. Ugandan korkein oikeus päätti elokuussa, ettei mies voi erossa vaatia takaisin vaimosta maksamiaan myötäjäisiä. Se on osavoitto niille, jotka toivovat koko käytännön kieltämistä.

Perinteen mukaan sulhanen maksaa myötäjäiset morsiamen perheelle. Maksuksi käy rahan ohella lehmiä tai vuohia. Viime aikoina on alettu pyytää myös tavaroita, kuten jääkaappi tai sohva.

Naisjärjestö Mifumi esitti vuonna 2007 myötäjäisten kieltämistä, koska käytäntö rikkoo perustuslakiin kirjattua naisten ja miesten tasa-arvoa avioliitossa ja erossa. Perustuslakituomioistuin tyrmäsi esityksen 2010. Mifumi vei asian korkeimpaan oikeuteen, joka on nyt kumonnut velvoitteen palauttaa myötäjäiset.
Korkeimman oikeuden lausunnon laatinut tuomari Jotham Tumwesigye katsoi, ettei vaimon vanhempia voida velvoittaa palauttamaan maksua vuosia tai vuosikymmeniä kestäneen avioliiton jälkeen. Hän huomauttaa, ettei vanhemmilla todennäköisesti olisi varaa maksuun ja se taas voisi vaikeuttaa heidän tyttärensä asemaa avioliitossaan.

”Myötäjäisten palautus viittaa siihen, että nainen on annettu lainaksi ja hänet palauttamalla saa rahat takaisin. Se loukkaa naisen ihmisarvoa”, lausui korkeimman oikeuden puheenjohtaja Bert Katureebe.

Mifumin juristi Solomy Awiidi pitää oikeuden päätöstä vasta osavoittona pitkässä taistelussa.
”Ainakin ihmiset alkavat varoa maksamasta ylisuuria myötäjäisiä, koska palautusta ei ole luvassa liiton epäonnistuessa”, ihmisoikeusjuristi Ladislaus Rwakafuzi.

Nyt on osoitettu, että Ugandan naiset voivat riitauttaa oikeudessa heitä sortavan lain, iloitsee Ugandan naisverkoston toiminnanjohtaja Rita Achiro. Hän patistaa hallitusta ja parlamenttia säätämään nopeasti lain, joka vahvistaa oikeuden päätöksen.

Achiro kertoo varoittavana esimerkkinä, että perustuslakituomioistuin kumosi jo 2004 avioerolaista pykälät, jotka loukkasivat sukupuolten tasa-arvoa, mutta muutoksia ei ole vieläkään saatu kirjatuiksi lakiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!