Artikkelikuva
Sekä aasian- että afrikannorsu on luokiteltu uhanalaisiksi.

Norsunluuta jäljitetään dna-testillä

Kaikista yli 500 kilon takavarikoiduista norsunluueristä aletaan kerätä rutiininomaisesti rikosteknistä materiaalia.

Thaimaa. Laittoman norsunluukaupan torjunnassa on otettu käyttöön dna-testaus. Thaimaassa on alettu testata, kuuluvatko löydetyt syöksyhampaat aasialaiselle vai afrikkalaiselle norsulle.

Uhanalaisten eläinten kauppaa torjuvan Cites-sopimuksen puitteissa sovittiin 2013, että kaikista yli 500 kilon takavarikoiduista norsunluueristä aletaan kerätä rutiininomaisesti rikosteknistä materiaalia.

Eläinkauppaa valvova Traffic-järjestö on aloittanut dna-testit yhteistyössä Thaimaan viranomaisten kanssa. Bangkokin myymälöistä kootut tuotteet oli ensimmäisten tulosten perusteella valmistettu pääasiassa afrikkalaisesta norsunluusta.

Thaimaa sääti hiljan lain, joka kieltää afrikkalaisen norsunluun kaupan. Kaikki norsunluutuotteet pitää lain mukaan rekisteröidä lähikuukausina sen selvittämiseksi, ovatko ne ulkomaista alkuperää vai lähtöisin Thaimaassa vankeudessa eläneiden norsujen syöksyhampaista.

Sekä aasian- että afrikannorsu on luokiteltu uhanalaisiksi. Afrikannorsuja arvioidaan olevan puolisen miljoonaa, aasiannorsuja noin kymmenesosa siitä. Vankeudessa elää noin 15 000 aasiannorsua. Niiden hampaiden käyttö on Thaimaassa sallittua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!