Afganistan vastustaa Norjan karkotuksia

Afganistanin viranomaiset ovat jopa uhanneet käännyttää takaisin Norjan karkottamat pakolaiset.

Afganistan. Norjan aikeita palauttaa turvapaikanhakijoita Afganistaniin ei katsota hyvällä Afganistanin hallituksessa, kertoo afganistanilainen Khaama Post -lehti. Karkotettaviksi suunniteltujen joukossa on kokonaisia perheitä.

Khaama Postin mukaan Afganistanin hallitus on lähettänyt Norjalle muistion, jossa se on viitannut yhteistyöhankkeiden vaarantumiseen ja kahdenvälisten suhteiden viilenemiseen, mikäli turvapaikanhakijat palautetaan Afganistaniin vastoin heidän tahtoaan.

Afganistanin ulkoministeriö on puolestaan viestittänyt karkotuspäätöksen tehneelle Norjan oikeusministeri ­Anders Anudsenille, ettei maa ole valmis ottamaan vastaan Norjasta karkotettavia pakolaisia.

Kehnon taloudellisen tilanteen vuoksi heille ei voida tarjota asuntoja, työtä tai koulutusta. Anudsenia muistutettiin myös siitä, ettei Afganistan ole turvallinen maa.

Afganistanin viranomaiset viittaavat maiden väliseen sopimukseen pakolaisten paluusta ja edellyttävät, että kaikkien palautusten on perustuttava vapaaehtoisuuteen. He ovat jopa uhanneet käännyttää takaisin Norjan karkottamat pakolaiset.