Uskonnonvapaus uhattuna Burmassa

Uuden lakikokonaisuuden osa vaikeuttaa uskonnon vaihtamista merkittävästi.

Burma. Burman eli Myanmarin hallitus on julkaissut lakiehdotuksen, joka vaikeuttaa uskonnon vaihtamista, kertoo IRIN. Esitystä edelsi buddhalaisen munkkijärjestön kampanja, joka ajoi buddhalaisen enemmistön ”suojelua”.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan lakiesitys rikkoo uskonnonvapauden jokaista perusajatusta. Lain toteutuessa uskonnon vaihtamista suunnitteleva burmalainen joutuu hakemaan lukuisia lupia. Osan niistä myöntää paikallinen viranomainen, mutta lupa on saatava myös muiden muassa uskonto-, opetus, maahanmuutto- ja väestö- sekä naisasioiden ministeriöiltä. Prosessi kestää kolmisen kuukautta.

Laki uskonnollisesta käännyttämisestä on osa laajempaa lakikokonaisuutta. Muut osat koskevat avioliittoa, moniavioisuutta ja perhesuunnittelua.

Buddhalaiset munkit vaikuttavat paljon Burman poliittiseen tilanteeseen. Heillä oli päärooli Burman itsenäistyessä brittikolonialismista sekä vuoden 2007 sahramivallankumouksessa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!