Artikkelikuva

Brasialaiskaupungit kieltäytyvät vankilasta

Brasilian vankilat ovat täynnä ja vankiloita tarvittaisiin lisää, mutta kaupungit eivät halua vankiloita alueelleen.

Brasilia. Brasilia tarvitsee uusia vankiloita lievittämään nykyisten vankiloiden ahtautta, mutta sijoituspaikkoja uusille vankiloille ei tahdo löytyä. Vankiloiden ahtaus nousi puheenaiheeksi, kun Folha de São Paulo -lehden verkkosivulla julkaistiin kolmen murhatun vangin kohtalosta kertova video.

Vankiloiden ahtaus lisää väkivaltaa. Viimeisten 20 vuoden aikana Brasilian väestö on kasvanut 30 prosentilla. Samassa ajassa vankien määrä on viisinkertaistunut. Tällä hetkellä vankiloissa ja pidätysselleissä viruu 550 000 ihmistä.

Viimeisimmän vuoden aikana Brasilian vankiloissa on murhattu ainakin 218 vankia ja kymmenet ovat menettäneet henkensä epäselvissä olosuhteissa.

The Economist -lehden mukaan liittovaltiolta löytyisi rahaa rakentaa uusia vankiloita. Ylläpidon kustannuksista vastaavat yleensä osavaltiot.

Vankilaa ei kuitenkaan voida perustaa ilman sijoituspaikkakunnan suostumusta, eivätkä brasilialaiskaupungit halua vankilaa alueelleen. Kaupungeissa pelätään vapautuvia rikollisia ja sitä, että vankilaan sijoitetut varat vähentävät valtionosuuksia muilta julkisilta palveluilta.