Artikkelikuva
"Jo nyt ilmastomuutoksen vaikutukset näkyvät Nepalissa"

Nuoriso mukaan talkoisiin

17-vuotias Sagar Magar uskoo, että hänen tulevaisuutensa riippuu hänestä itsestään.

Kathmandussa kasvanut Sagar Magar, 17, näyttää löytäneen oman paikkansa maailmassa. Intoa uhkuen hän haluaa näyttää muille nuorille, että yhteiskuntaa voidaan muuttaa.

Oma havahtuminen ympäristön tilaan tapahtui pikkuhiljaa. Osaltaan siihen vaikuttivat uutiset Nepalin lisääntyvistä tulvista ja maanvyöryistä. Magar sai tietoa koulusta ja eri puolilta maailmaa tulevilta vapaaehtoisilta.

”Jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Nepalissa. Aloin miettiä, mitä itse voin tehdä ympäristön hyväksi”, Magar sanoo.

Nuorukainen päätti tarttua toimeen. Yhdessä koulukavereidensa kanssa he perustivat Green Planet -nimisen ympäristöjärjestön. Se pitää majaansa Kathmandun lähellä sijaitsevassa Balkotin kylässä.

Ensimmäiseksi nuoret päättivät puuttua kylän näkyvimpään ympäristö­ongelmaan, roskaamiseen. Kaupungin jätehuolto toimii huonosti. Siksi köyhimmät ihmiset keräävät kylän taloista jätteet ja kuljettavat ne pientä maksua vastaan läheiseen jokeen. Kuumina päivinä joen haju saa voimaan pahoin.

Green Planet -järjestö jakaa tietoa jätteiden kierrätyksestä. Nuoret ovat keränneet rahaa suuria roskalaatikoita varten. Tarkoituksena on levittää laatikot ympäri kylää ja opastaa ihmisiä lajittelemaan jätteet. Nuoret suunnittelevat myyvänsä jätteet yhtiöille, jotka käyttävät roskia kierrätysmateriaalina tai energian lähteenä.

Kauaskantoisempana tavoitteena on, että järjestön avulla kylän kadut ja pellot olisivat siistejä, ympäristötietoisuus leviäisi ja jotkut nuoret saisivat toimeentulonsa projektista.

Magar on vakuuttunut, että kaikki voivat tehdä jotain yhteisönsä hyväksi.

”Tajusin, että jopa lapset ja nuoret voivat vaikuttaa yhteiskunnan tulevaisuuteen.”

Poika haluaisi auttaa ihmisiä muillakin tavoilla ja vaikuttaa köyhän ja poliittisesta kriisistä kärsivän maan kehitykseen. Haaveissa onkin opiskella sosiaalityötä.

”Voimme tehdä paljon osallistamalla nimenomaan nuoria. Hehän innostuvat uusista asioista.”

Myös oman tulevaisuutensa nuori mies näkee positiivisena. Hän asuu nyt Meg’s Children Home -nimisessä lastenkodissa, joka on hyvä paikka kasvaa aikuiseksi.

”Uskon, että tulevaisuuteni riippuu paljolti minusta itsestäni. Työskentelen sen eteen, että minulla olisi hyvä elämä.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!