Artikkelikuva

Romanien osallistumisen puolesta

Suomen romanifoorumi johdattaa jäsenjärjestöjään äitikarhun lailla.

Suomen romanifoorumia koskeviin kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Tino Varjola.

Keitä te oikein olette?

Romanifoorumi on Suomen romanijärjestöjen kattojärjestö. Se perustettiin vuonna 2007. Suomessa on noin 30–40 romanijärjestöä, joista 17 kuuluu Romanifoorumiin.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen huomasi vuonna 2001, että Euroopan romaniväestöltä puuttui yhteinen poliittinen ääni. Halonen ehdotti Euroopan unionille romanifoorumeja eri Euroopan maihin. Tämän lisäksi perustettiin Euroopan Romanifoorumi, joka ajaa kaikkien romanifoorumien asiaa EU:ssa.

Mitä te teette?

Suomen romanifoorumi ajaa Suomen romanijärjestöjen asiaa vaikuttamalla lainsäädäntöön ja antamalla lausuntoja mediaan. Osallistumme ministeriöiden ja ihmisoikeusinstituutioiden työryhmiin, joissa kerromme järjestöjemme näkemyksiä. Annoimme juuri ulkoasiainministeriölle lausunnon ihmisoikeuspoliittisesta linjauksesta.

Avustamme myös jäsenjärjestöjämme. Järjestämme koulutuksia yhdistyksen pyörittämiseen liittyvistä asioista, kuten yhdistyslaista, järjestö- ja taloushallinnosta. Autamme tavoitteiden linjaamisessa. Viimeisimmässä koulutuksessa puhuimme eettisestä järjestötoiminnasta.

Mikä on paras saavutuksenne?

Romanijärjestöjen keskinäinen yhteistyö on parantunut. Olemme saaneet rivit yhtenäiseksi. Olemme myös kehittäneet jäsenjärjestöjemme toimintamahdollisuuksia.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Monet romanijärjestöistä eivät ole vielä jäseniämme. Uhkana näemme sen, etteivät järjestöt olisikaan tyytyväisiä toimintaamme. Se olisi ikävää takapakkia. Toinen uhka on se, että meitä ei kutsuttaisi työryhmiin.

Miksi minun pitäisi tukea teidän toimintaanne?

Romanifoorumin toiminta rikkoo stereotypiaa siitä, etteivät romanit halua osallistua yhteiskuntaan. Haluamme olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa ja luoda romaniväestölle mahdollisuuden löytää oman paikkansa.

Nykyinen presidentti Sauli Niinistö on korostanut syrjäytymisen estämistä. Teemme juuri sitä työtä romaninuorten parissa. Nuori, joka ei jatka peruskoulun jälkeen opiskelemaan tai työelämään, tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Romanifoorumi on kuin äitikarhu, joka johdattaa perässä kulkevia poikasiaan metsässä. Haluamme, että foorumi voi toimia suunnannäyttäjänä jäsenilleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!