Ovatko e-kirjat ekologisempia?

E-kirjojen myynti on kasvanut Suomessa hiljakseen. Kirjoja hamstraavalle himolukijalle e-kirjoihin vaihtaminen säästää ainakin hyllytilaa – mutta säästääkö se luontoa? Vastaajana tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

”Väittäisin, että e-kirjojen lukeminen lukulaitteella tulee ekologisemmaksi kuin tavallisten kirjojen. Lukulaitteen valmistus kuluttaa ympäristöä todennäköisesti vähän. Ero lukulaitteen hyväksi vain kasvaa, jos sillä lukee paljon kirjoja.

E-kirjan ero tavalliseen kirjaan on se, että se lähetetään verkkoon ostettavaksi, ei painotalon kautta rekalla kauppaan ja asiakkaan mukana kotiin. E-kirja tuottaa merkittävästi vähemmän päästöjä, koska kun se on kerran laitettu palvelimelle, se voidaan monistaa sieltä vaikka miljoona kertaa – vertaa miljoonan paperikirjan painamiseen ja logistiikkaan. E-kirjojen edellyttämät nettiyhteydet, mobiiliverkot ja palvelinkeskukset ovat olemassa joka tapauksessa.

Eräs lukulaite lupaa noin 30 tuntia lukuaikaa yhdellä latauksella. Lataus vie kaksi tuntia, eli noin kymmenen wattia. Jos lukee tunnin päivässä, lukulaite kuluttaa vuodessa noin 120 wattia. Tämä siis riippumatta kirjojen lukumäärästä. Kirjan lataaminen lukulaitteeseen on pieni kertakulu.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!