Artikkelikuva

Kansa uhkaa kadota Burman väestönlaskennassa

Maan länsiosissa asuva ronhingya-kansa on huolissaan.

Burma. Burman eli Myanmarin vainottu muslimivähemmistö, rohingyat, pelkää katoavansa ensi kevään väestönlaskennassa. Kansan maanpaossa elävä johtaja Nurul Islam vetoaa YK:hon ja Euroopan unioniin, jotta ne painostaisivat Myanmarin johtoa laskemaan myös rohingyat.

Maan väestö laskettiin viimeksi sotilasjuntan valtakaudella vuonna 1983. Asukasluvuksi kirjattiin 35 miljoonaa ja etnisten ryhmien määräksi 135, mutta rohingyat eivät ole luvuissa mukana. Nyt asukkaita on noin 60 miljoonaa ja rohingya-kansaan kuuluvia arviolta 800 000.

Maan länsiosissa asuvaa ronhingya-kansaa kutsutaan Myanmarissa ”bengalilaisiksi”, mikä viittaa virheellisesti ulkomaiseen alkuperään, asiaa tutkinut Chris Lewa kertoo.

Viime vuonna alkaneet väkivaltaisuudet Myanmarin buddhalaisen valtaväestön ja rohingya-kansan välillä ovat vaatineet 200 ihmisen hengen ja 140 000 on paennut kodeistaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuvaa tilannetta etniseksi puhdistukseksi.

Kansanmurhien ehkäisyyn erikoistunut kanadalainen Sentinel-projekti sanoo Myanmarin olevan kansanmurhan partaalla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!