Ugandan homolakiesitys nosti tabun keskusteluun

Ugandan homouden kieltävästä lakiesityksestä on poistettu kuolemanrangaistus vastustuksen vuoksi.

Uganda. Ugandan homouden kieltävä lakiesitys on herättänyt paljon huomiota maailmalla. Laajan vastustuksen takia kuolemanrangaistuksesta osana homolakia on kuitenkin luovuttu.

”Kuolemanrangaistusta lakiesitykseen ei sisälly”, väittää lakia ajava parlamentaarikko David Bahati Mail&Guardian-lehdelle. Hänen mukaansa laki suojelee lapsia homopornolta, kieltää homoavioliitot, tarjoaa ohjausta – ja rankaisee ”homokulttuurin edistämisestä”.

”Vankilatuomio määrätään monista syistä”, Bahati myöntää, mutta kieltäytyy avaamasta yksityiskohtia.

Ugandan homoyhteisön ohella lakia vastustaa muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, joka on kutsunut esitystä vastenmieliseksi. Ruotsi ja Norja ovat uhanneet leikata Ugandalle antamaansa kehitysapua, mikäli esitys hyväksytään. Lisäksi yli 445 000 ihmistä vaatii maassa toimivia Citibankia ja Barclayta tuomitsemaan lain.

Ugandalaiset homoaktivistit kuitenkin huomauttavat, että esitys on tavallaan myös tehnyt tasa-arvotyötä: aiemmin tabuna pidetty homous on noussut kansalliseen keskusteluun. Tänä vuonna maassa järjestettiin ensimmäinen pride-paraati.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!