Gepardien harmina ilmaston lämpeneminen

Ilmaston lämpeneminen heikentää maailman nopeimmaksi nisäkkääksi kutsutun gepardin elinoloja. Uhattuina ovat niiden ravinto ja lisääntymiskyky.

Kenia. Lämpimämpi ilmasto vahingoittaa uros­gepardien spermaa ja laskee niiden testosteronitasoa, nisäkästutkimuksen johtaja Risky Agwanda Kenian kansallismuseovirastosta sanoi Guardian-lehdelle.

Ilmastonmuutos myös heikentää gepardien saaliseläinten gasellien elinoloja, minkä vuoksi gepardit joutuvat muuttamaan ruokavaliotaan.

Gasellien liha on erinomaista ravintoa gepardeille. Gepardit joutuvat muuttuneen ilmaston vuoksi kuitenkin saalistamaan seeproja. Agwandan mukaan seepranliha on ravinnollisesti köyhempää, mikä puolestaan vaikuttaa heikentävästi gepardien lisääntymiskykyyn.

Muut kissapedot sopeutuvat paremmin ilmaston lämpenemiseen. ”Gepardeilla on heikot geenit”, Agwanda sanoo.

Kenian luonnonsuojeluviranomaisten tietojen mukaan gepardeja on maassa nykyään vain noin tuhat, eli viidesosa 1980-luvun alun lukumäärästä

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!