Vuorigorillojen määrä on kasvussa

Äärimmäisen uhanalaisia vuorigorilloja on maailmassa nyt 880 yksilöä.

Uganda. Ugandalaisessa Bwindin kansallispuistossa elävien vuorigorillojen lukumäärä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2006 gorilloja oli 302, nyt jo 400. Laskennan suoritti ugandalaisvirasto yhteistyössä eläinsuojeluyhdistysten kanssa.

Vuonna 1902 löydetty vuorigorilla eli gorilla beringei beringei on äärimmäisen uhanalainen laji.
Gorilloja on vuosikymmenten saatossa kuollut aseellisten konfliktien sivullisina uhreina, ihmisten levittämiin tauteihin ja salametsästykseen.

Alhaisimmillaan vuorigorillojen lukumäärä oli 1960-luvulla. Sittemmin gorillakanta on kasvanut, vaikka vuorigorillat lisääntyvät verkkaaseen tahtiin. Tällä hetkellä maailmassa on yhteensä 880 vuorigorillaa.
Vuorigorilloja elää vain Ugandassa Bwindin kansallispuistossa sekä Kongon, Ruandan ja Ugandan rajoilla sijaitsevassa Virungan vuoristossa. Virungan ja Bwindin kansallispuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Vuorigorillat ovat alueiden tärkeimpiä turistikohteita. Kongossa sijaitsevassa Virungan kansallispuistossa kävi viime vuonna 3000 turistia, ja tänä vuonna määrän on ennustettu kaksinkertaistuvan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!