Artikkelikuva
Köyhimmät kenialaiset myyvät paahdettuja maissintähkiä asuinalueidensa lähellä. Maissintähkästä kauppias saa 5-10 senttiä kappaleelta.

Kiinalaiset pienyrittäjät tulevat laittomasti Keniaan

Kiinalaiset pienkauppiaat tunkeutuvat myös kaikkein köyhimpien paikallisten bisnekseen.

Kenialaiset katukauppiaat ovat saaneet tarpeekseen kiinalaisista. Elokuun puolivälissä Nairobin kaduilla nähtiin mielenosoitus, johon osallistui lähes tuhat kauppiasta. He vastustivat kiinalaisten tunkeutumista pienkauppaan.

”Kiinalaiset tulevat maahan turistiviisumilla ja polkevat hintoja”, toteaa Laban Onditi Kenian kansallisesta kauppa- ja teollisuuskamarista.

Lukuisat kiinalaiset yritykset ovat rakentaneet tehtaita ja hyödyntäneet öljyä ja muita mineraaleja Keniassa. Nyt suuryrityksiä seuraavat pienet yrittäjät. Turistiviisumilla maahan tulevat kiinalaiset ovat alkaneet myydä mitä vain maidosta elektro­niikkaan.

Kenialaiset pienyrittäjät ovat kiukkuisia, koska kiinalaiset tekevät laitonta bisnestä. Mielenosoitukseen osallistuvat olivat Kenian kansainvälisen tuonti- ja kauppayhdistyksen jäseniä. Heidän mukaansa Kiinan suurlähetystö Nairobissa suojelee kiinalaisten pienkauppiaiden laitonta liiketoimintaa ja estää samalla kenialaisten kauppiaiden matkat Kiinaan.

”Viimeisten kuuden kuukauden aikana Kiinan suurlähetystö on joko viivyttänyt tai evännyt viisumeita. Kenialaiset kauppiaat eivät enää voi matkustaa helposti Kiinaan”, ilmoitti yhdistyksen puheenjohtaja Ben Mutahi.

Yhdistykseen kuuluu jäseniä, jotka tuovat maahan tekstiilituotteita, matkapuhelimia, kosmetiikkaa, elektroniikkaa ja kotitaloustarvikkeita.

Kauppiaat pelkäävät, että kiinalaiset asettavat kyseenalaiseksi Kenian valtion taistelun piraattituotteita vastaan. Nokian, iPhonen ja Samsungin piraattiälypuhelimia on saatavilla kiinalaiskauppiailta 50–90 euron hintaan. Aitojen puhelimien hinnat liikkuvat 300–600 euron välillä.

Epäreilua kilpailua

Kiinalaisten rooli Afrikan taloudessa on kasvanut nopeasti. Kiinan ulkoministeri Yang Jienchi ilmoitti Kiinan Afrikka-kaupan kasvaneen vuodesta 2010 vuoteen 2011 jopa 83 prosenttia. Viime vuonna Kiinan ja Afrikan välisen kaupan arvo ylsi 166,3 miljardiin dollariin.

Huolimatta kaupan kasvusta kiinalaisista pienkauppiaista ei pidetä. He tunkeutuvat myös kaikkein köyhimpien kauppiaiden bisnekseen. Paahdettuja maissintähkiä ovat ennen myyneet vain paikalliset yrittäjät.

”Kiinalaisten läsnäololla on ikäviä vaikutuksia taloudelle. Se johtaa epäreiluun kilpailuun”, sanoo Lilian Nabucha.

Nairobilainen liikemies Peter Njuguna vaatii Kenian hallitukselta suojelua paikallisille yrittäjille.

”Haluamme, että kiinalaiset tulisivat Keniaan sijoittajina, eivätkä katukauppiaina tai maanviljelijöinä. Emme ole kiinalaisten vihollisia, mutta emme hyväksy epäreilua kilpailua. Kenian hallituksen tulisi tehdä poliittinen päätös, jotta pienyrittäjät eivät kokisi tulleensa huijatuksi”, Njuguna sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!