Ilmastonmuutos uhkaa rooibos-teetä

Eteläafrikkalainen rooibos-tee on tullut suosituksi ympäri maailmaa. Ilmastonmuutos saattaa kuitenkin nostaa sen hinnan monen ulottumattomiin.

Kaikki maailman rooibos-tee tuotetaan 20 000 neliökilometrin kokoisella Suid Bokkeveldin alueella, jossa talvella lämpötila laskee nollaan ja kesällä nousee jopa 48 asteeseen. Rooibosta on yritetty kasvattaa myös muualla, mutta yritykset ovat epäonnistuneet.

Rooibosta tunnetaan vain yksi laji, josta viljeltävä kasvi on jalostettu. Luonnonvarainen yrtti on kestävämpi kuin viljelylajike.

Kymmenen viime vuoden aikana läntisessä Etelä-Afrikassa ei ole satanut tarpeeksi talvikuukausina rooiboksen istutusaikaan. Kuivuus ja epäsäännölliset sateet ovat tuhonneet viljelmiä.

Rooiboksen kasvattajat yrittävät sopeutua uusiin sääoloihin muuttamalla viljelytekniikkaa. He ovat istuttaneet kotoperäisiä kasveja estämään eroosiota, rakentaneet vedenkeruualtaita sekä alkaneet kasvattaa rooibosta siemenestä taimien istuttamisen sijaan.

”Siemenistä pensaat kasvavat hitaammin, mutta ne kestävät kuivuutta paremmin”, viljelijä Pieter Koopman kertoo.

Tutkijat ovat ehdottaneet villin rooibos-kasvin siementen varastointia. Näin saataisiin säilytettyä alkuperäisen yrtin geeniperimä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!