Ilmastonmuutos uhkaa rooibos-teetä

Eteläafrikkalainen rooibos-tee on tullut suosituksi ympäri maailmaa. Ilmastonmuutos saattaa kuitenkin nostaa sen hinnan monen ulottumattomiin.

Kaikki maailman rooibos-tee tuotetaan 20 000 neliökilometrin kokoisella Suid Bokkeveldin alueella, jossa talvella lämpötila laskee nollaan ja kesällä nousee jopa 48 asteeseen. Rooibosta on yritetty kasvattaa myös muualla, mutta yritykset ovat epäonnistuneet.

Rooibosta tunnetaan vain yksi laji, josta viljeltävä kasvi on jalostettu. Luonnonvarainen yrtti on kestävämpi kuin viljelylajike.

Kymmenen viime vuoden aikana läntisessä Etelä-Afrikassa ei ole satanut tarpeeksi talvikuukausina rooiboksen istutusaikaan. Kuivuus ja epäsäännölliset sateet ovat tuhonneet viljelmiä.

Rooiboksen kasvattajat yrittävät sopeutua uusiin sääoloihin muuttamalla viljelytekniikkaa. He ovat istuttaneet kotoperäisiä kasveja estämään eroosiota, rakentaneet vedenkeruualtaita sekä alkaneet kasvattaa rooibosta siemenestä taimien istuttamisen sijaan.

”Siemenistä pensaat kasvavat hitaammin, mutta ne kestävät kuivuutta paremmin”, viljelijä Pieter Koopman kertoo.

Tutkijat ovat ehdottaneet villin rooibos-kasvin siementen varastointia. Näin saataisiin säilytettyä alkuperäisen yrtin geeniperimä.