Lyhyet palat

Afrikka tarvitsee satojatuhansia terveydenhuollon ammattilaisia. Ilmastonmuutos huonontaa ruokakasvien laatua. Nepalissa lisätään omakielistä opetusta. Jne.

Kätilöksi pääsee nainenkin

Afganistan. Yhä useammat nuoret naiset kouluttautuvat kätilöiksi Afganistanissa. Ammatista on tulossa hyväksytty maassa, jossa naisten on ollut vaikea kouluttautua tai tehdä töitä.

”Kätilö työskentelee ainoastaan naisten kanssa, joten se on hyväksyttävää”, nimettömänä pysytellyt mies kommentoi aihetta uutistoimisto IRIN:lle Bamyan kaupungissa Keski-Afganistanissa.

Maan ensimmäinen kätilökoulu perustettiin Bamyaniin vuonna 2004. Aluksi koulutusohjelmaan ei ollut lainkaan hakijoita; nyt hakijoita on enemmän kuin kurssille voidaan hyväksyä. Kerrallaan koulutetaan 25 naista.

Daikundin maakunnasta Keski-Afganistanista kotoisin oleva kätilöopiskelija Masooma näki kahden sukulaisnaisen kuolevan synnytyksessä, kun kätilöä tai lääkäriä ei ollut saatavilla. ”Haluan rikkoa yhteiskunnassamme vallitsevat tabut, jotka hankaloittavat naisten kouluttautumista ja työntekoa.”

Afganistanissa on huutava pula kätilöistä. Vuosittain 24 000 afgaaninaista kuolee raskaudesta tai synnytyksestä johtuvista syistä. Afganistanin kansallisen kätilöyhdistyksen mukaan maassa tarvittaisiin melkein 6 000 uutta kätilöä, jotta riittävä terveydenhuolto voitaisiin taata kaikille naisille. YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan maassa on Aasian korkein syntyvyys.

Juha Rudanko

Nigeria kiehtoo koulutettuja paluumuuttajia

Nigeria. Koulutetut nigerialaiset palaavat kotiin työskenneltyään ulkomailla. Talouskriisi on lisännyt paluumuuttoa, kun monet ovat menettäneet työpaikkansa rahoitusalalla New Yorkissa tai Lontoossa.

Nigerian pääkaupungissa on nykyään parempia mahdollisuuksia kuin lännessä, uskoo myös Olumide Bolumole. Sijoitusrahastossa työskennellyt Bolumole muutti Lontoosta takaisin kotikaupunkiinsa Lagosiin.

”Täällä voi tehdä rohkeita suunnitelmia”, lagosilaisessa investointipankissa työskentelevä Bolumole hehkutti Financial Timesille.

Arviot palanneiden nigerialaisten lukumäärästä vaihtelevat rajusti. African Diaspora Initiativen johtaja David Okoror arvioi, että viimeisen seitsemän vuoden aikana 7 500 nigerialaista on palannut työskentelemään finanssi-, telekommunikaatio- ja tietotekniikka-aloille. Länsiafrikkalaisen rekrytointipalvelun perustaja Ade Odutola puolestaan sanoo, että yli 10 000 koulutettua nigerialaista on palannut maahan viimeisen vuoden aikana.

”Ihmiset haluavat palata Nigeriaan, koska rakastavat omaa maataan. Mutta hallituksen pitää tehdä paljon enemmän, jotta Nigeriassa ammatti-ihmiset haluavat työskennellä”, Okoror toteaa. JR.

Huumelakeja höllennetään Etelä-Amerikassa

Etelä-Amerikka. Useat Etelä-Amerikan maat ovat viime aikoina muuttaneet huumepolitiikkaansa höllentämällä lainsäädäntöään tai oikeusistuinten tekemillä päätöksillä. Argentiinan korkein oikeus päätti elokuun lopussa, että viiden nuoren pidätys marihuanan hallussapidosta vuonna 2006 oli perustuslain vastainen. Niin ikään Meksikon parlamentti päätti, että pienten huumemäärien hallussapidosta ei enää aseteta syytteeseen.

Poliitikoista ja toimittajista koostuva Latin American Initiative on Drugs and Democracy -komissio julkisti helmikuussa loppuraporttinsa, jossa arvosteltiin Yhdysvaltain johtamaa ”huumeidenvastaista sotaa”. Komission mukaan Etelä-Amerikan tulisi luopua Yhdysvaltain kannattamasta tiukasta huumepolitiikasta. Huumeiden käyttöä pitäisi kohdella kansanterveydellisenä eikä rikosoikeudellisena ongelmana, raportissa todetaan.

Komission mukaan huumeiden käyttö lisääntyy Etelä-Amerikassa, kun taas Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa käyttäjämäärät tasaantuvat. JR.

Maailman onnellisimmat Costa Ricassa

Maapallo. Maailman onnellisimmat ihmiset asuvat Costa Ricassa, mutta aika kivasti menee myös jamaikalaisilla. Tähän päätyi New Economics Foundation -ajatushautomo, kun se laittoi maailman maat jonoon onnellisuusindeksin mukaan.

Ajatushautomon laatima onnellisen planeetan indeksi arvottaa maita kolmella eri kriteerillä. Pisteitä irtoaa, jos ekologinen jalanjälki on mahdollisimman pieni, elinajanodote suuri ja asukkaiden tyytyväisyys elämäänsä hyvä.

Onnellisin länsimaa, Alankomaat, löytyy listalta vasta sijalta 43. Paljon paremmin menee muun muassa Saudi-Arabiassa (13.) ja Burmassa (39.). Suomi löytyy sijalta 59 ja Ruotsi kuusi pykälää ylempää.

Onnellisen planeetan indeksin valossa on turha syyttää stereotypiaksi väitettä, että Lattareissa on kivaa ja Afrikassa ikävää. Kärkikympin onnenmaista yhtä lukuun ottamatta kaikki sijaitsevat Latinalaisessa Amerikassa ja peränpitäjistä täydet kymmenen Afrikassa. 143 maan listan häntäsijaa pitää hallussaan Zimbabwe. PL.

Afrikka tarvitsee satojatuhansia lääkäreitä

Afrikka. Afrikka tarvitsee jopa 800 000 uutta terveydenhoidon ammattilaista vuoteen 2015 mennessä, jotta terveyteen liittyvät YK:n vuosituhattavoitteet saavutettaisiin, tutkijat sanovat.

Lukuun on laskettu yhteen tarvittavat lääkärit, terveydenhoitajat ja kätilöt. 800 000 ihmisen lisätyövoiman palkkoihin kuluisi vuosittain 2,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tiedot selviävät tutkimuksesta, jonka tieteellinen Health Affairs -aikakauslehti julkaisi elokuussa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afrikan maat tarvitsisivat vähintään 2,3 terveydenhoidon ammattilaista jokaista tuhatta ihmistä kohden, jotta vuosituhattavoitteet voidaan saavuttaa. YK:n kehitysjärjestö UNDP:n mukaan joissakin Afrikan maissa on kaksi lääkäriä sataatuhatta ihmistä kohden. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna yli satakertainen määrä lääkäreitä.

Yksi suurimmista haasteista Afrikan maiden terveydenhoitojärjestelmille on koulutettujen työntekijöiden pitäminen kotimaassa. Toisen Health Affairs -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet ugandalaisista lääkäreistä haluaisi muuttaa ulkomaille. He ovat tyytymättömiä palkkoihinsa ja työolosuhteisiinsa. JR.

Ilmastonmuutos huonontaa ruokakasvien laatua

Maailma. Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä heikentää tärkeiden ravintokasvien laatua, selviää kahdesta tuoreesta tutkimuksesta.

Saksalais-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä kasvatti vehnää vuoden 2050 arvioitua hiilidioksiditasoa simuloivissa olosuhteissa. Vehnää kasvoi enemmän, mutta jyvät olivat pienempiä. Vehnässä oli myös vähemmän proteiinia ja rautaa kuin tavallisesti. Lyijyä puolestaan oli enemmän.

”Raudan väheneminen on erityisen huolestuttavaa, koska puolet maailman väestöstä kärsii jo nyt raudan puutteesta”, tutkija Petra Högy saksalaisesta Hohenheimin yliopistosta sanoo.

Toisessa tutkimuksessa selvisi, että hiilidioksiditasojen nousu vaikuttaa kielteisesti myös kassavaan, sillä kassavassa on luonnostaan syanidinkaltaisia myrkkyjä. Tietyillä ruoanlaittomenetelmillä myrkyt kuitenkin saadaan häviämään. Heinäkuussa esitetyistä tutkimustuloksista selviää, että ilmaston hiilidioksidimäärän kaksinkertaistuminen tuplaa kassavaan kertyvien myrkkyjen määrän.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan sadat miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia kassavasta päivittäisenä ravintonaan. JR.

Omakielinen opetus lisääntyy Nepalissa

Nepal. Nepalin miltei 29-miljoonaisesta väestöstä yli puolet puhuu äidinkielenään muuta kuin nepalin kieltä. Silti ensimmäisestä luokasta lähtien lapset saavat opetusta vain nepaliksi.

Suomen rahoittamassa kouluhankkeessa on kokeiltu uutta mallia, jossa nepalilaiset lapset opiskelevat äidinkielellään.

”Omalla kielellään opiskellut arvostaa omaa kulttuuriperintöään ja on valmiimpi osallistumaan yhteiskuntansa kehittämiseen. Kun tietää lailliset oikeutensa ei heti tarvitse tarttua ongelmatilanteessa aseeseen”, perustelee Päivi Ahonen, joka työskentelee Suomen ulkoministeriön asiantuntijana monikielisyysopetuksen kehittämishankkeessa Nepalissa.

Monet vanhemmat suhtautuvat opetukseen äidinkielellä hämmentyneesti. He pelkäävät, ettei lapsella ole tulevaisuudessa etenemismahdollisuuksia, jos oppimiskieli ei ole alusta asti maan valtakieli nepal tai englanti.

Nepalin hallitus sisällytti oikeuden omakieliseen opetukseen osaksi hallitusohjelmaa juuri ennen kuin maolaisten valtapuolue ajautui oppositioon tämän vuoden toukokuussa.

Johanna Sarjas

Naisfoorumista vastavoimaa macho-kulttuurille

Argentiina. Toista kertaa järjestetty Etelä-Amerikan naisfoorumi pidettiin elokuun puolivälissä Argentiinan Córdobassa. Mantereen naisjärjestöjä yhteen keränneen foorumin teemana oli naisten ­yhteys luontoäitiin, ”Pachamamaan”.

Foorumi toi esille naisten eri puolilla Latinalaista Amerikkaa välittämää, alkuperäiskansoilta perittyä tietoa ihmisen ja luonnon hyvinvoinnista.

Enemmän kuin teoreettinen, foorumin ohjelma oli osallistava. Amazonian alueen naisjärjestöt jakoivat työpajoissaan perinnetuntemustaan rohdoskasveista, jotka ovat länsimaiselle lääketieteelle vielä vieraita.

Naisfoorumin toteuttamisessa alusta asti mukana olleen argentiinalaisen Stella Furfaron mukaan kokoontumisen tavoitteena on korostaa iloa omasta naiseudesta ja juhlistaa sitä tutustumalla perinnetietoon.

Furfarolle etnisyyden, feminismin ja luonnonsuojelun teemojen esille tuominen on tärkeä vastapaino latinalaisamerikkalaisissa yhteiskunnissa vallalla olevalle macho-kulttuurille.

Raisa Musakka

Kuivuus tappaa norsuja

Kenia. Itä-Afrikan kuivuuskaudet eivät ole yksinomaan ihmisten riesa. Pitkään jatkunut kuivuus kaataa myös norsuja.

Kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan viime aikoina on kuollut etenkin nuoria ja vanhoja yksilöitä. Norsukuolemien syyksi epäiltiin ensin sairautta, mutta tutkimuksissa siitä ei löytynyt merkkejä.

”Eläimet ovat todennäköisesti kuolleet kuivuuden takia”, arvioi kenialaistutkija Moses Litoloh. ”Etenkin nuoret eläimet ovat saaneet liian vähän ruokaa. Ne eivät ylety puiden ylälehdille, eikä muuta ruokaa ole jäljellä.”

Kuivuuteen on kuollut arviolta sata norsua. Määrä on vielä pieni suhteessa Kenian koko norsukantaan, sillä maassa on yli 23 000 norsua. Sadekauden pitäisi alkaa Keniassa loka-marraskuussa. PL.

Rakkausneuvojat hiljaa hivistä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikka. Rakastaako hän todella minua? Mitä tehdä, jos mies pettää? Samat teemat toistuvat lehtien kysymyspalstoilla ympäri maailmaa. Etelä-Afrikassa hiv-epidemia lisää kysyjien pelkoja entisestään.

Eteläafrikkalaisen Soul City -instituutin tuoreen tutkimuksen mukaan hivin vaarat ohitetaan usein lehtien vastauksissa. Tutkimuksen mukaan noin 40 prosentissa eri eteläafrikkalaisiin lehtiin lähetetyistä kirjeistä kysyttiin tilanteesta, jossa kysyjällä oli samanaikaisesti useita seksisuhteita. Alle puolet vastauksista mainitsi hiv-tartunnan vaarasta. Terveysriskien korostamisen sijaan vastaukset keskittyivät suhteisiin liittyviin tunne- tai moraaliongelmiin.

Soul Cityn mukaan yksi syy Etelä-Afrikan synkkiin hiv-tilastoihin on nimenomaan se, että monilla ihmisillä on useita samanaikaisia seksikumppaneita. Soul City -instituutin mukaan neuvojien pitäisi lopettaa moralisointi ja käsitellä hiviä. UNAIDS:in mukaan Etelä-Afrikassa on melkein kuusi miljoonaa hiv-positiivista ihmistä.

Tutkimuksessa seurattiin 13 suositun lehden neuvontapalstoja. Mukana oli muun muassa Cosmopolitan-lehden eteläafrikkalainen versio. JR.

Lukutaito nicaragualaisille 12 viikossa

Nicaragua. Lukutaidottomien osuus Nicaraguan väestöstä on vähentynyt kahdessa vuodessa noin kahdestakymmenestä prosentista alle neljään. Hallituksen lukutaitokampanjassa käytettiin kuubalaista opetusmetodia, jonka avulla voi oppia lukemaan ja kirjoittamaan 12 viikossa.

Nicaraguan opetusministeriön mukaan ohjelmassa on opetettu 500 000 ihmistä lukemaan. Noin kaksisataatuhatta nicaragualaista opiskelee ohjelmassa tällä hetkellä.

”Lukutaitokampanja on harvinaislaatuinen saavutus”, YK:n kasvatus-, tiede-, ja kulttuurijärjestön UNESCO:n Juan Bautista Arrien ylisti kampanjaa uutistoimisto IPS:lle.

Nicaragua on Keski-Amerikan köyhin maa. YK:n kehitysohjelma UNDP:n tietojen mukaan Nicaragua käyttää noin kolme prosenttia bruttokansantuotteestaan koulutukseen. Nicaragualaisen kansalaisjärjestöfoorumin FEDH:in johtajan Jorge Mendozan mukaan koulutukseen pitäisi liietä vähintään seitsemän prosenttia kansantuotteesta.

Nicaraguan hallitus kaavaileekin kunnianhimoisten koulutusohjelmien jatkamista. Hallitus suunnittelee 500 000 koulujärjestelmän ulkopuolelle jääneen lapsen kouluttamista. JR.

Auringonvarjo avaruuteen

Avaruus. Ilmastonmuutoksesta johtuviin akuutteihin kriiseihin pitää varautua – vaikka sitten manipuloimalla ilmastoa, muistuttavat ilmastotutkijat.

Maapallon ilmakehää viilentäviä tekniikoita on kehitelty jo parikymmentä vuotta. Ehdotukset ovat aiemmin jääneet tiedekenttien laitamille. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, ja nyt ilmaston manipulointia pohtivat myös valtavirran tieteentekijät.

Yksi ehdotus ilmaston viilentämiseksi on maan ja auringon väliin rakennettava varjo, joka estäisi auringon säteiden pääsyä maahan. Ilmakehään tai avaruuteen toteutettavan varjon aineeksi on ehdotettu esimerkiksi rikkiä.

Iso-Britannian arvovaltainen Royal Society julkaisi hiljattain raportin, jossa pohditaan geotieteiden mahdollisuutta muuttaa ilmastoa. Raportin mukaan ilmaston manipulointi on teknisesti mahdollista, mutta sen teho, hinta ja ympäristövaikutukset ovat epävarmoja.

”Ilmaston manipulointi ja sen seuraukset voivat olla hinta, jonka joudumme maksamaan, ellemme onnistu hidastamaan ilmastonmuutosta”, sanoo tutkimusta koonnut professori John Shepherd.

Raportti muistuttaa myös, ettei maapallon keinotekoinen jäähdyttäminen vähentäisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. JS.

Lama söi urheilukisat

Afrikka. Talouden kompurointi kampittaa nyt afrikkalaisia urheilijoita. Moni urheilukilpailu on pitänyt perua taloussyistä, kertoo The Africa Report -lehti.

Afrikan yleisurheilijoiden liitto CAA ei ole saanut kuluvana vuonna yhtään uutta sponsoria, eikä vanhoiltakaan saada tukea entiseen malliin. Yhtään paremmin ei mene paikallisilla urheiluseuroilla. Kisoja perutaan tai järjestetään aiempaa pienemmässä mittakaavassa.

Urheilijoille tilanne on ikävä, sillä ilman ulkomaisissa kisoissa kertyneitä näyttöjä on turha haaveilla kansainvälisestä urasta. Hyvätkään tulokset kotimaisissa kisoissa eivät yksin riitä nostamaan tuoreita lupauksia merkittäviin kilpailuihin.

”On entistä vaikeampaa saada kisakutsuja tunnetuillekaan urheilijoille. Säästösyistä kilpailujen järjestäjät kutsuvat mukaan entistä harvempia urheilijoita”, kertoi useita etiopialaisia ja kenialaisia urheilijoita edustava manageri Hussein Makke. PL.

Säästä energiaa, jätä puku kotiin

Bangladesh. Virkamiesten tulisi jättää puvut ja kravatit kotiin ja pukeutua töissä lyhythihaisiin paitoihin, Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina vaatii. Määräyksen tarkoitus on säästää energiaa. Kevyempi pukeutuminen nimittäin vähentää energiaa syövän ilmastoinnin tarvetta.

Bangladesh kärsii energiapulasta, ja sähkökatkokset ovat yleisiä.

”Pääministeri huomautti, että ilmastointi on ylellisyys ja että kevyempi pukeutuminen vähentää sen tarvetta. Olen jo huomannut, että korkea-arvoiset virkamiehet eivät enää käytä pukua ja solmiota”, Bangladeshin viestintäministeri Syed Abul Hossain sanoi.

Pääministeri esitti vaatimuksen alun perin hallituksen tapaamisessa elokuussa. Syyskuun alussa Bangladeshin virkamiesten virallista pukeutumissäännöstöä uudistettiin vastaamaan pääministerin tahtoa.

Yksi syy Bangladeshin energiapulaan on sen nopeasti kasvava talous. Maa ei kykene tuottamaan riittävästi energiaa talouden tarpeisiin. Bangladeshin hallitus suunnitteleekin sijoittavansa kuusi miljardia Yhdysvaltain dollaria uusiin voimalaitoksiin. JR.

 

Tyhmä kysymys: Halvin ja moraalittomin?

Palstalla kysytään kysymyksiä, joita ei muualla kehtaisi esittää.

Kun julkinen taho kilpailuttaa palveluntarjoajia, sen pitää valita halvin tarjous, sanoo hankintalaki. Mutta entä jos halvin on epäeettisin? Miten paljon eettisyyttä voi huomioida tarjouskilpailussa?

Kuntaliiton johtava lakimies Juha Myllymäki vastaa:

”Sisämarkkinalainsäädännön lähtökohta on, että kaikki tarjoajat ovat samalla viivalla. Heille voidaan asettaa vaatimuksia taloudellisen tilanteen, teknisen suorittamisen, ammattitaidon tai tuotteen laadun suhteen. Mutta se, voidaanko heille näiden lisäksi asettaa eettisiä tai ideologisia vaatimuksia tai rajoituksia, on vaikea kysymys.

Itse tuotteelle voidaan asettaa tällaisia vaatimuksia. Esimerkiksi voidaan vaatia, että tuote on reilun kaupan tuote tai että sen valmistus täyttää vastaavat kriteerit. Mutta voidaanko kriteereitä asettaa reilun kaupan tuotteen myyjälle? Siihen pitää kyllä olla jo aika hyvät perusteet.

Tarjouskilpailusta voidaan sulkea pois esimerkiksi rikoksesta tuomitut tahot. Erilaisia ajatus- tai arvomaailmoja ei kuitenkaan voi suosia.” HM.
Kuukauden kamppis: Riita poikki ja pallo väliin
Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Yle uutisoi elokuussa, että Kontioniemen vastaanottokeskus olisi tehnyt kyseenalaisen sopimuksen Kontioniemen kyläyhdistyksen kanssa. Sopimuksella vastaanottokeskuksen asukkaita olisi kielletty käyttämästä muun muassa paikallista jalkapallokenttää. Suomen Punainen risti kiisti sopimuksen ja lopulta se pantiin kyläyhdistyksen pakolaisvastaavan piikkiin.

Kun kohu vasta kiiri yleisön korviin, lehahti toimitusten sähköposteihin jo tiedote Reilu peli, samat säännöt -kampanjasta. Kampanja lahjoitti vastaanottokeskuksen asukkaille kymmenen reilun kaupan jalkapalloa. Kampanjan mukaan pallot on tarkoitettu ”yhteisiin ja asukkaita yhdistäviin urheiluharrastuksiin kaikille avoimilla liikuntapaikoilla”.

Kontioniemen kyläyhdistys sai kampanjalta puolestaan Suomen Palloliiton ”Rasisti on reppana”-kampanjan koulutusmateriaaleja, esitteitä ja t-paitoja.

Reilu peli, samat säännöt -kampanjan takana on Suomen Palloliitto, Suomen Ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK sekä Reilun kaupan puolesta Repu. HM.

Oikaisu

Kaksoisnumerossa 7–8/2009 haastatellun Shadia Marhabanin on kuvannut Sofie Jokinen.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!