Orankien suojelu auttaa myös ilmastoa

Indonesia panostaa orankien suojeluun.

Indonesia. Indonesian uusi kymmenvuotissuunnitelma orankien suojelemiseksi on samalla myös metsien suojeluohjelma. Oranki eli “metsän punainen ihminen” tarvitsee metsiä, joiden suojelu puolestaan on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Varsinkin trooppiset suometsät, jotka ovat orankien tyypillistä elinaluetta, toimivat tärkeinä hiilinieluina, kertoi WWF:n Global Species -ohjelman johtaja Susan Lieberman.

Oranki auttaa ympäristöä myös omatoimisesti. Se syö pääosin ravinnokseen hedelmiä, joiden siemenet samalla leviävät synnyttäen uusia hedelmäpuita. Hedelmäpuut pitävät metsän terveenä.

Metsien hakkuut ovat kasvattaneet Indonesian hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Puita hakataan raaka-aineeksi, mutta myös sellu- ja palmuöljyplantaasien tieltä.

Orankeja uhkaa metsien ja luontaisten asuinalueiden häviämisen lisäksi myös metsästys, orankikauppa ja salakuljetus lemmikeiksi ulkomaille.

Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono kertoi suojelusuunnitelman julkaisutilaisuudessa, että viimeisten 35 vuoden aikana noin 50 000 orankia on menetetty niiden asuinalueiden hävitessä.

WWF:n mukaan maailman orangeista 80 prosenttia on jo hävinnyt. Indonesia on niiden tärkein elinalue. Jos nykymeno jatkuu, orankien arvioidaan kuolevan sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä.

Indonesian metsätalousministeriön ja kansalaisjärjestöjen kehittämässä suojeluohjelmassa pyritään turvaamaan orankikanta sekä elinalueet vuoteen 2017 mennessä.

Kymmenvuotinen suojeluohjelma esiteltiin Balin ilmastokokouksessa joulukuussa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!