Zimbabwessa pulaa terveyssiteistä

Zimbabwe elää taloudellisessa kriisissä. Työttömiä on yli 80 prosenttia väestöstä ja inflaatio maailman korkein. Ihmisillä on puute paitsi ruuasta, vedestä
ja bensiinistä myös kuukautissuojista.

Talouskriisissä kamppailevassa Zimbabwessa terveyssiteistä ja tamponeista on tullut ylellisyystarvikkeita. Vesipula hankaloittaa hygieniasta huolehtimista entisestään. ”Naiset käyttävät sanomalehtipaperia ja vanhoja kankaanpalasia kuukautistensa aikana. Näin he altistuvat tulehduksille ja sairauksille ”, zimbabwelainen Thabitha Khumalo selittää.

Khumalo valittiin Iso-Britannian vuoden naiseksi vuonna 2006 toimistaan nais- ja ammattiyhdistysliikkeessä. Kotimaassaan hänet on pidätetty useaan otteeseen ja häntä on myös kidutettu. Tahtonaista ei kuitenkaan pysäytä mikään.

”Olin menossa Zimbabwen ammattiyhdistysliikkeen kokoukseen, kun näin kadulla oudosti kävelevän naisen. Naisen vaatteet olivat tahriintuneet vereen, koska hänellä ei ollut varaa terveyssiteisiin. Ostin naiselle siteitä ja autoin häntä siistiytymään läheisellä suihkulähteellä”, Khumalo kertoo.

Terveyssiteiden sijaan naiset ovat Zimbabwessa käyttäneet yleisemmin tamponeja. Kuumassa ilmastossa terveyssiteet alkavat nopeasti haista, ja tamponeja on ollut helpommin saatavilla. Myös perinteiset uskomukset ovat rohkaisseet naisia käyttämään tamponeja terveyssiteiden sijaan.

Turvana jopa sanomalehti

Tamponeja on ollut Zimbabwessa saatavilla 1950-luvulta lähtien. Silloiseen Brittien siirto