Suomalaiset, New Yorkin punainen vaara

Viime vuosisadan alussa Yhdysvalloissa oli New Yorkin osavaltion kongressin puolueettomien tutkimusten mukaan peräti 30 000 vaarallista suomalaista terroristia valmiina levittämään bolshevikkivallankumousta.

Monien suomalaisten lehtien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Horelli löysi hätkähdyttävän suomalaisterroria kuvaavan uutisen New York Timesista vuoden 1919 joulukuulta.

New Yorkin osavaltion kongressi oli vuonna 1919 perustanut komitean selvittämään bolshevismin uhkaa Yhdysvalloissa. Vuoden lopussa komitea julkaisikin raportin, jossa vaarallisimmaksi ryhmäksi oli nostettu 30 000 ”hyvin organisoitunutta ja väkivaltaista suomalaista”. Suomea repineen kansalaissodan jälkeen nimenomaan punaiset suomalaiset olivat hedelmällistä maaperää amerikkalaisten vallankumousliikkeiden värvääjille.

Horelli kirjoitti aiheesta artikkelin Keskisuomalaiseen kesällä 2003. Artikkelissa julkaistiin myös komitean myöhemmin laatima ”Punainen Vaara” -kartta New Yorkista.

”Kartassa suomalaissiirtolaiset oli mainittu erikseen yhdessä skandinaavien kanssa ja heidän asuinalueensa Viidennen Avenuen ympärillä Harlemissa oli merkitty varoittavasti sinapin värillä ja sosialis­min tähdillä”, kirjoittaa Horelli.

Tukholman rikolliset suomalaiset

Suomalaiset eivät ole olleet vain uhkaavan vaarallisia vallankumouksellisia. Puoli vuosisataa myöhemmin he temmelsivät rikollisina Tukholmassa.

Tammikuun 3. päivänä vuonna 1955 Helsingin Sanomissa julkaistun uutisen mukaan eriasteisten suomalaisten rikollisten aikaansaama tilanne Tukholmassa ”on siinä määrin vaikea, että se vaatii vakavaa huomiota ja toimenpiteitä”.

Tukholman ”vaikeaa” suomalaistilannetta oli lähetetty tutkimaan Uudenmaan sosiaa­lisen huollon tarkastaja, tuomari ja pastori Kaarlo Koskenkylä. Helsingin Sanomien uutinen kertoi Koskenkylän löydöksistä.

Lehden mukaan Tukholman suomalaistilanne ei ole kuitenkaan hälyttävä. Monet suomalaisista oli näet pidätetty ”ulkomaalaisia koskevain asiain johdosta – he olivat esimerkiksi syyllistyneet siihen, että aikaisemmin maasta karkoittamisen jälkeen olivat jälleen palanneet Ruotsiin”.

Koskenkylä kertoo myöhemmin artikkelissa näin: ”Muu kuin rikollinen suomalainen nuoriso, joka hakeutuu Tukholmaan, muodostaa useassa tapauksessa vaikeamman probleeman kuin rikolliset. Heitä ei voi estää matkustamasta eikä sitä pidäkään tehdä. Suurin osa nuorista on hyvää ainesta. Seikkailunhaluista, mutta ehdottomasti ei rikollista.”

Koskenkylällä oli matkansa jälkeen valmiit ehdotukset siitä, miten suomalaisnuoria voidaan Tukholmassa parhaiten auttaa. Koskenkylän luetteloon kuuluivat tehostettu työnvälitys, kokoontumis-, kerho- ja harrastuspaikkojen lisääminen ja Suomen ja Ruotsin viranomaisten yhteistyötä helpottavan toimiston perustaminen.

Kommentti:
Terrorismin ”vastaisuus” lisännyt terrorismia

Syyskuun 11. päivän 2001 jälkeen on maailmalla käyty Yhdysvaltain johdolla orwellilaisesti nimitettyä ”terrorismin vastaista sotaa”.

Yhdysvaltain toimet eivät ole vain lisänneet terrorismia – Yhdysvaltain ulkoministeriön omien tilastojen mukaan vuonna 2004 merkittävien terrori-iskujen määrä kolminkertaistui edellisvuodesta.

Terrorismin ”vastaiset” toimet ovat myös lisänneet länsimaissa kansalaisten urkintaa ja perusoikeuksien hiljaista riistoa. Ja terrorismin ”vastainen” sota on lisännyt meidän ennakkoluulojamme muunmaalaisia ja ennen kaikkea muslimeja kohtaan.

Jokainen suomalainen on kuullut, nähnyt ja lukenut tuhansia kertoja sanayhdistelmän ”islamilainen terroristi”. Miksi emme koskaan kuulleet Pohjois-Irlannin protestanttisten lojalistien ja katolisten IRA:laisten iskujen jälkeen termiä ”kristitty terroristi”?

SUVI ARAPKIRLI

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!