Satelliitit valvomaan Amazonasin alueen sademetsää

Brasilian Amazonasin alueen sademetsät saavat lähiaikoina turvakseen tarkkailujärjestelmän, jolla voidaan paljastaa metsän laiton hyödyntäminen. Noin kahdeksan miljardia markkaa (1,3 miljardia euroa) maksava ilmavalvontajärjestelmä Sivam mahdollistaa ensi kerran tämän Euroopan suuruisen metsäalueen kaukaisimpienkin kolkkien valvonnan.

Järjestelmästä on jo rakennettu 95 prosenttia. Se koostuu muun muassa 200 tiedonkoontipisteestä, 83 sääasemasta, 914:sta tietokoneiden ja faksien yhdistämästä tarkkailupisteestä, neljästä sateellittiasemasta ja kolmesta valvontalentokoneesta.
Sivam on alunperin sotilaallinen hanke ja sitä valvoo Brasilian ilmavoimat. Sivamin yhteysupseeri, eversti Paulo Esteves vakuuttaa kuitenkin, että projektin päätarkoitus on palvella sademetsän suojelemista: ”Tärkein tavoitteemme on tukea kestävää kehitystä. Haluamme käyttää kaikkia resurssejamme vaarantamatta luonnon monimuotoisuutta.”

Luonnonsuojeluryhmät arvioivat Sivamin sisältävän monia mahdollisuuksia sademetsien puolustamiseen. Ratkaisevaa on kuitenkin se, miten järjestelmää käytetään. Mauro Armelin Brasilian Maan ystävistä peräänkuuluttaa maan johdolta avoimuutta: ”Hankkeen päätarkoitus on strateginen. Se on väline kansallisen alueen puolustamiseksi. Se olisi loistava instrumentti, jos Brasilian hallitus käyttäisi sitä läpinäkyvästi julkistamalla kaiken keräämänsä tiedon.”

Armelinin mielestä Amazonasin suurin ongelma on, että sen luonnonvarojen – timanttien, jalopuun ja eläimien – hyödyntäminen tapahtuu salaa. ”Jos Sivamin avulla asioita voidaan säädellä, se toisi Amazonasin alueen osavaltioille lisätuloja ja vähentäisi niiden riippuvuutta keskushallituksesta”, Armelin uskoo.

Brasilian Amazonas kattaa 5,2 miljoonan neliökilometrin alueen, joka on yli 60 prosenttia Brasilian pinta-alasta. Alueella sijaitsee kolmannes maailman jäljellä olevasta trooppisesta sademetsästä, ja sen uumenissa elää noin 30 prosenttia maailman luonnon monimuotoisuudesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!