Turismi raunioittaa Machu Picchua

Andien inkakaupunki Machu Picchu on yhä suositumpi turistikohde. Siellä kävijöiden määrä on nelinkertaistunut vuodesta 1991. Tämä on tuonut lisää kaivattuja valuuttatuloja niin perulaisille käsityöläisille kuin ennen kaikkea Alberto Fujimorin johtamalle Perun valtiolle.

Kasvaneet turistivirrat kuluttavat Machu Picchun herkkää ympäristöä. Siitä huolimatta Perun turistiviranomaiset suunnittelevat köysiradan avaamista ylös kaupunkiin. Jotta köysirata tuottaisi lasketut voitot aiotaan alueella vierailevien turistien määrä kohottaa kahteen miljoonaan. Viime vuonna Machu Picchulla vieraili 366 000 matkailijaa.

”Hallitus ei tee mitään Machu Picchun suojelemiseksi. Kyse on suorastaan päinvastaisesta: he haluavat ansaita turismilla niin paljon rahaa kuin mahdollista niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista”, arvostelee Nora Ugarte Bustinza, Cuzcon kulttuuri- ja ympäristöperinnön suojelukomitean puheenjohtaja.

Hän ei ole ainoa matkailuhankkeisiin kriittisesti suhtautuva. Unesco on uhannut poistaa inkakaupungin maailmanperintö-listaltaan ellei alueen ympäristönsuojelua tehosteta ja kasvaneiden turistivirtojen haittavaikutuksia tutkita.

Muut Maailman Palat Kumppanissa 4/00:
Maanvaltauksia Brasiliassa
Kiinan verkkokauppaan vero?
Kidutus yleistynyt
Aids leviää, terveysapu laskee
Tupakkayhtiöt sabotoivat

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!