Näkökulmat

Eurooppaa etsimässä

Nuorena poikana unelmoin Euroopasta! Kuvankauniista jumalattaresta, foinikian vastustamattomasta prinsessasta, johon itse Zeuskin oli rakastunut. Unelmoin myös mantereesta joka kantoi hänen nimeään: vauras, vihreä, sivilisaation ja kulttuurin vartija, ihmisoikeuksien kehto, demokratian synnyinsija. Etsin unelmaani kirjoista, elokuvista, lehdistä, matkakertomuksista – ja myöhemmin itse paikan päältä.

Nyt vuosien kuluttua etsin yhä, ja toivon häivähdykset ovat vähissä. Näin hänet jakaantuneena, seinä sydämensä päälle, ja jälleen yhdistettynä, vapaana idän ja lännen kahleista, mutta nyt köyhän ja rikkaan, kullan ja vasken Eurooppana. Katsoin kuinka idän romahtaessa huutokaupattiin omaisuuden ohella myös ihminen ja ihmisarvo.

Kapitalismin hedelmistä ehti ensimmäiseksi paikalle eriarvoisuus ja kaupanteko. Ihmisille joilla ei ollut muuta pääoma kuin itsensä, sen kauppaamisesta tuli elinkeino. Budapestista tuli maailman pornopääkaupunki ja Täekeistä prostituution luvattu maa. Idän ihminen on valuutan haltijalle ”halpa”.

* * *

Katson kuinka ensimmäinen sodan jälkeinen mahdollisuus purkaa militarismi kääntyy aseteollisuuden propagandan ja lobbailun voimalla aseistautumisen kohinaksi. Kuinka todellisten johtajien pula ja moraalisen selkärangan puute tekee Euroopasta julmuuksien katselijan ja eriarvoisuuden edistäjän.

Todistan kuinka ”halvan” ihmisen veri on julistettu arvottomaksi kaikkialla. Ihmettelen, miten eriarvoista on tiibetiläisten, taiwanilaisten, itä-timorilaisten, kurdien ja kuwaitilaisten veri.

Yhä vuotava Balkanin veri on sekin halpaa. Neljän vuoden ajan televisiokamerat välittivät kauhukuvia Euroopan arjesta: keskitys- ja raiskausleirit, siviilien joukkoteurastukset, nälän ja toivottomuuden laihduttamat eurooppalaiset kasvot. Tällä kertaa ei ollut kyse eri näköisistä, kaukana asuvista olennoista! Serbit teurastivat raskailla Jugoslavian armeijan aseilla siviilejä, samalla kun Nato esti asetoimitukset Bosniaan tyystin.

* * *

Nyt on albaanien vuoro, kenties seuraavaksi makedonialaisten. Vähentääkseen moraalista ristiriitaa tiedotusvälineet puhuvatkin ”molemmista osapuolista”, ikään kuin metsästyskivääreillä panssarivaunuja ja helikoptereita vastaan puolustautuva maalaisjoukko olisi mahtavakin armeija. Tiedon puuteko? Ei! Häpeästä ja syyllisyydestä on kysymys; emme halua sanoa ääneen, että jälleen on kansanmurha meneillään. Leikitään salapoliisia. Ostetaan aikaa salaperäisillä ruumiinavauksilla.

Katson kuinka Kiinan sotaharjoitus saa amerikkalaisista sotalaivoista kilven Taiwanin ympärille. Kuinka Kuwaitin, pienen erämaavaltion valloitus saa koko lännen liikkeelle. Maksukykyistä asiakasta ei voi sivuuttaa. Parinsadan tuhannen kuwaitilaisen vapauden ja omaisuuden palauttamista kiirehtii puolet maailmaa. Sorretut kansat joka puolella katsovat ihmeissään ja toiveikkaana. Olisiko sen jälkeen Tiibetin, Itä-Timorin ja aivan kivenheiton päässä kärsivien kurdien vuoro? Mutta Turkkihan teurastaa kurdeja samoilla Nato-aseilla joilla rangaistaan Irakia.

Ihmettelen kuinka kansansa puolesta taistelevalle Öcalanille ei löydy turvapaikkaa koko Euroopasta. Eurooppa katsoo hiljaa, kun vapaustaistelija kidnapataan ja toimitetaan kidutettavaksi ja todennäköisesti teloitettavaksi. Turhautuneet kurdit osoittavat mieltään, jopa polttavat itsensä. Kuuntelen tarkkaan. Puhuuko kukaan kurdien traagisesta kohtalosta? Uskaltaako joku moittia sanallakaan USA:n likaista roolia kidnappauksessa? Ei sanaakaan…

* * *

Muttei Eurooppa nuku, siellä puhutaan. Puhutaan mellakoivien kurdien karkotuksesta. Saksalaiset lehdet kirjoittavat: ”nyt riittää”, eivätkä he tarkoita Euroopan ja lännen kaksinaismoraalia, vaan sitä vastaan protestoivia lohduttomia kurdeja.

Samaan aikaan eurooppalainen demokratia hukkuu korruptioon ja byrokratiaan. EU:n komissio ryöstää yhteisiä varoja kuin sotasaalista, ja kansa… kansa tuijottaa juorulehtiä ja televisiokanavia jotka ovat pullollaan USA:n presidentin pullean sihteerinsä kanssa harrastamaa suuseksiä, saippuaoopperoita, tyhjää viihdettä ja kilpaurheilua. Nämä ovat nykyajan kansojen huumetta. Ei ihme, että jalkapalloilija tienaa vuodessa sen, mitä tiedemies koko elämänsä aikana. Rasismia ja epäkohtia sairastavan Euroopan kaksinaismoraalia kuvastaa ironisesti vuosisadan ”jumalatar” Brigitte Bardot. ”Haisevien ulkomaalaisten” karkottamisen puolesta kampanjoiva BB matkusti Romaniaan pelastaakseen kulkukoiria. Kamerat seurasivat kun hän silitti kulkukoiria ja antoi niiden nuolla huuliaan.

Missä olet Eurooppa? Oikeuden valtakunta…

ALEXIS KOUROS

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!