Kansalaisyhteiskuntaa rakennetaan Guatemalassa

— Onhan minun vähän vaikea ymmärtää tätä, naurahtaa guatemalalainen Eduardo de León viitatessaan tapaamiseen ministeri Haaviston kanssa makasiinien Rumba-lavan olutteltassa.
Kansalaisjärjestöillä ei Guatemalassa ole ollut hallitusvallan kanssa vuosikausiin juurikaan yhteistä. Mieltä lämmitti jutustelun lisäksi ministerin lainaamat käsineet.

Eduardo työskentelee Guatemalassa Rigoberta Menchú Tum -säätiössä, joka keskittyy tuoreen rauhansopimuksen merkityksen selvittämiseen ihmisille ja erityisesti maan intiaaniväestölle. Guatemalan väestöstä yli 85 prosenttia kuuluu alkuperäisväestöön, jonka keskuudessa puhutaan 23 eri kieltä. Siitä huolimatta vain espanja on maan perustuslaissa vahvistettu virallinen kieli.

Maassa riehunut pitkäaikainen sota rampautti pahoin maan kansalaisyhteiskunnan sekä vei ihmisiltä uskon demokratiaan ja omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa. Eduardon säätiö yrittää rakentaa alusta ihmisten välistä rikkoutunutta sosiaalista verkkoa ja selvittää intiaaniväestölle rauhansopimuksen mukanaan tuomat uudet oikeudet.

— Suurin ongelmamme on, että ihmiset eivät tunne oikeuksiaan, Eduardo painottaa.

Sodan aiheuttamat traumat ovat syvällä ihmisten mielissä ja he pelkäävävät osallistumista. Kysymys on yksinkertaistettuna demokratian kulmakivien muuraamisesta paikoilleen.

Kepa on päättänyt tukea taloudellisesti Rigoberta Menchú Tum -säätiön työtä ja muutenkin syventää yhteistyötä myös muiden guatemalalaisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Kimmo Lehtonen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!