Korvikemainontaa hillitään Nicaraguassa

Odotamme, että hyvin pian kansalliskokous hyväksyy ehdottamamme täydennykset lakiin, joka säätelee äidinmaitokorvikkeiden markkinointia Nicaraguassa, kertoo Ninoska Cruz Rivera Nicaraguan terveysministeriöstä tyytyväisenä. Maitosekoitteiden kauppa ja mainonta on Nicaraguassa vilkasta, vaikka suurin osa äideistä imettääkin lapsiaan. Useimmat ryhtyvät kuitenkin antamaan jo parin viikon ikäisille lapsille rintamaidon lisäksi tai sijasta maitosekoitteita ja muita ravintokorvikkeita. Vain noin joka kymmenes nicaragualaisäiti antaa yksinomaan äidinmaitoa suositusten mukaiset neljä kuukautta. Kahdeksan vuotta sitten Managuan seudulla tehdyn tutkimuksen mukaan luku oli vielä pienempi: yksi 25:stä. Vuodelta 1981 peräisin oleva laki kieltää alle kaksivuotiaille markkinoitujen äidinmaitokorvikkeiden ja muiden maitosekoitteiden mainostamisen, mutta lain noudattamista ei kyetä valvomaan. Nicaragua on 80-luvun alussa allekirjoittanut kansainvälisen äidinmaitovastikkeiden markkinointia koskevan lakisuosituksen, mutta vain osa laeista on vahvistettu. Nykyisin tv:ssä mainostetaan lasten maitopulvereita kertomatta minkä ikäisille tuotteet ovat. Sen jälkeen kun kansalliskokous eli maan parlamentti lähiaikoina hyväksyy täsmennykset lakiin, mainoksissa on mainittava, että tuotteita saa antaa vain yli kaksivuotiaille lapsille.

Mainonta hakkaa valistuksen

Suurin syy maitokorvikkeiden käyttöön on se, että monet äidit eivät tiedä tarpeeksi imettämisestä ja äidinmaidon merkityksestä. Aina hoitohenkilökuntakaan ei tiedä tai ei ehdi neuvoa äitejä. Terveysministeriö on viime vuosina antanut koulutusta imetysasioissa synnytyssairaaloissa ja terveyskeskuksissa työskenteleville työntekijöilleen. Silti kuulee yhä puhuttavan lääkäreistä, jotka sanovat äidille, että äidinmaitokorvike vastaa täysin äidin omaa maitoa. Julkista valistusta äidinmaidon merkityksestä on minimaalisen vähän verrattuna mainostietoon, jota maitopulverien markkinoijat tarjoavat. — Terveysministeriö on parhaillaan aloittamassa kampanjaa rintaruokinnan edistämiseksi. Lukutaidottomia on paljon, ja siksi tietoa pyritään levittämään myös radion välityksellä. Kampanja ulottuu myös kouluihin ja sairaaloihin, Ninoska Cruz kertoo. Tein pikaselvityksen yhden hyvin varustetun tavaratalon äidinmaitovastikkeiden, maitopulvereiden ja alle vuoden ikäisille tarkoitettujen valmispuurojen etikettitiedoista. Useimmissa mainitaan, että äidinmaito on lapselle paras ravinto. Tuotevalikoimaa hallitsevan Nestle-yhtiön Nestogeno-äidinmaitokorvike on etiketin mukaan ”tarkoitettu annettavaksi heti syntymästä alkaen lapsille, joita ei imetetä”. Etiketti kertoo, että pulveri ”sisältää kaikki vitamiinit ja mineraalit, joita tarvitaan vauvan normaaliin kehitykseen”. Tekstissä tosin suositellaan lääkärin kanssa neuvottelemista ennen tuotteen käytön aloittamista.

Imettäjällä uskonpuute

Lääkäri Eva Martinez työskentelee yhdessä Nicaraguan lukuisista naistyötä tekevistä järjestöistä. Hän ottaa naisia vastaan Si mujer -järjestön kilinikalla Managuassa. — Ennen synnytystä aloitettu tiedon jakaminen on ainoa keino muuttaa vanhoja tapoja. Kerron äideille, jotka pelkäävät rintojensa rumentuvan imetyksessä, tai jotka sanovat, että lapsi imee mieluummin pullosta, että rintamaitoa ei mikään korvaa. Valistan äitejä siitä, että heidän pitää sitkeästi jatkaa imetystä, vaikka se ei heti onnistuisi. Eikä imetystä pidä lopettaa, vaikka äiti tai lapsi olisi kipeä. Äidinmaito suojaa sekä lasta että äitiä. Nicaraguan terveysministeriön viime syksynä tekemä kysely antanee viitteitä siitä, miksi luottamus äidinmaidon riittävyyteen tai laatuun on heikko. Managuan ja Matagalpan seuduilla haastateltiin kyselyä varten noin sataa pienten lasten äitiä, isää ja isoäitiä. — Monet uskovat, ettei äidinmaito yksin riitä, ei ainakaan yli kolmikuiselle lapselle. Lisäksi monet uskovat, että maito tulee äidin verestä ja siksi imettämisen pelätään heikentävän vaarallisesti äitiä. Kolmas harhaluulo on se, että äidin pitäisi syödä kolmesti päivässä liha-ateria, jotta kykenisi ruokkimaan lapsensa rintamaidolla, Ninoska Cruz selostaa tuloksia.

Korvike kuuluu sosiaaliturvaan

Nicaraguan 80-luvun alussa hyväksytty sosiaaliturvalaki suojaa imetystä, mutta samaan aikaan se tarjoaa kodin ulkopuolella työskenteleville sosiaalivakuutetuille työntekijöille oikeuden ilmaisiin äidinmaitokorvikkeisiin. Sosiaaliturvakeskus antaa sosiaalivakuutuksen piiriin kuuluville äideille ja isille kuuden kuukauden ajalla yhteensä 45 korviketölkkiä. Äitiysloma kestää enimmillään vain kolme kuukautta. Sosiaaliturvakeskuksen korvike-etu on kuitenkin vain harvojen oikeus, koska suurin osa naisista työskentelee kotona, osa-aikaisesti tai muuten kuulumatta sosiaalivakuutuksen piiriin. Aikaisemmin ilmaisia maitokorvikkeita jaettiin vähävaraisille äideille, osalle jo ennen synnytystä. Myös valtion synnytyssairaaloissa äideille jaettiin ilmaisia korvikkeita, jotka sairaala oli saanut lahjoituksina valmistajilta. Nyt tilanne on Ninoska Cruzin mukaan muuttunut. — Tietojemme mukaan yksikään terveysministeriön alaisista 19 synnytyssairaalasta ei enää jaa ilmaisia maitokorvikkeita. Ministeriöiden alaisissa laitoksissa noudatetaan suositusta, jonka mukaan 4–6 kuukauden ikään asti lapsi ei tarvitse muuta maitoa kuin äidinmaitoa. — Neuvottelemme parhaillaan sosiaaliturvakeskuksen kanssa siitä, voisivatko he antaa työssäkäyville vakuutetuille ruoka-aineksia korviketölkkien sijasta, Cruz kertoo.

Tiina Nuto, Managua

Kirjoittaja on toimittaja ja Kepan kehitysjoukkolainen Managuassa, Nicaraguassa

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!