Artikkelikuva
Pääsiäinen on suklaasesongin aikaa.

Monien suomalaisille tuttujen pääsiäisherkkujen taustalta löytyy lapsityövoimaa ja metsäkatoa – Suklaabrändit listattiin vastuullisuuden mukaan

Tuore selvitys laittaa suklaanvalmistajat järjestykseen vastuullisuuden mukaan. Tulokset eivät mairittele. Esimerkiksi Fazer oli vasta sijalla 24. ”On aika lopettaa ’suklaapesu’”, sanoo selvityksen tehnyt verkosto.

Useimmat suuret suklaanvalmistajat eivät torju riittävästi köyhyyttä, metsäkatoa eivätkä lapsityövoiman käyttöä tuotantoketjussaan, käy ilmi tuoreesta selvityksestä. Yritykset ovat kuitenkin aiempaa avoimempia toimintansa suhteen.

Suklaabrändien vastuullisuutta selvittävän vertailun mukaan eettisimpien valmistajien joukkoon kuuluvat Tony’s Chocolonely, Ritter Sport, Nestlé sekä Mars Wrigley. Monet muut suomalaisille tutut brändit pärjäsivät vertailussa heikommin.

Selvityksen teki australialainen Be Slavery Free -verkosto, jonka yhteistyökumppaneihin kuuluu tutkijoita, järjestöjä ja konsultteja. Mukana on käytännössä 95 prosenttia koko suklaa-alasta.

Esimerkiksi elämiseen riittävä palkka maksetaan tällä hetkellä vain 16 prosentille viljelijöistä.

Yritykset pisteytettiin muun muassa läpinäkyvyyden ja jäljitettävyyden, elämiseen riittävän palkan, lapsityövoiman torjunnan, ilmastotoimien sekä metsäkadon vastaisen työn mukaan. Esimerkiksi elämiseen riittävä palkka maksetaan tällä hetkellä vain 16 prosentille viljelijöistä, selvityksessä kerrotaan.

Parhaiten pärjännyt Tony’s Chocolonely käyttää Reilun kaupan kaakaota ja sokeria. Se voitti vertailun myös viime vuonna.

Suuryrityskategoriassa oli yhteensä 39 valmistajaa. Muun muassa Kinder-munista tunnettu Ferrero oli sijalla 14, suomalainen Fazer sijalla 24 ja Panda-tuotteita tekevä Orkla vasta sijalla 29.

Fazer pärjäsi erityisen huonosti elämiseen riittävän palkan takaamisessa, vaikka se paransikin jäljitettävyyttä edellisvuodesta. Orkla sai huonoimman tai toiseksi huonoimman arvosanan kaikissa kategorioissa.

Erityismaininnan huonoudessa sai Mondelēz, joka valmistaa muun muassa Marabouta, Tobleronea, Daimia ja Milkaa. Se ei vastannut kyselyyn lainkaan.

”En voi suositella sellaisen yrityksen tuotteita, joka tieten tahtoen välttelee vastuuta ja pimittää tietoa”, sanoo verkostossa mukana olevan ympäristöjärjestö WWF:n kansainvälinen metsäasiantuntija Maija Kaukonen tiedotteessa.

Myöskään aiemmin vertailussa hyvin pärjännyt jälleenmyyjä Lidl ei vastannut kyselyyn.

Kaakaon hinta nelinkertaistui viime vuonna, sillä sato on heikentynyt ilmastonmuutoksen, kasvitautien sekä viljelysmaata tuhoavan kaivostoiminnan takia.

Kaakaon hinta nelinkertaistui viime vuonna, sillä sato on heikentynyt ilmastonmuutoksen, kasvitautien sekä viljelysmaata tuhoavan kaivostoiminnan takia. Tärkeimmissä tuottajamaissa Norsunluurannikolla ja Ghanassa kaakaontuotanto heikkeni 22 ja 31 prosenttia vuosina 2022–2023.

”Kuluttajia pyydetään nielemään ennätysmäiset suklaan hinnat ja kutistuvat tuotteet. Vähintä, mitä he odottavat, on orjuudesta vapaa suklaa. – – Yritykset rakastavat käytännöistä ja sitoumuksista puhumista. 25 vuotta sen jälkeen, kun ne lupasivat poistaa lapsityövoiman tuotantoketjusta, on aika lopettaa ’suklaapesu’ ja keksiä tehokkaampia toimia”, sanoo Be Slavery Freen toinen johtaja Fuzz Kitto tiedotteessa.

Suomalaiset kuluttavat suklaata Euroopankin mittakaavassa paljon: jopa 8,6 kiloa henkeä kohti vuodessa. Kaakaopavuissa mitattuna suomalaisten kaakaonkulutus on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!