Ihmisoikeusliitto: Pakkoavioliitot kiellettävä lailla Suomessa

Avioliittoon pakottamisesta voidaan Suomessa rangaista, mutta pakkoavioliittoja ei ole kriminalisoitu erikseen. Ihmisoikeusliitto kerää nimiä vetoomukseen tilanteen muuttamiseksi.

Ihmisoikeusliitto vaatii, että hallitus kriminalisoi avioliittoon pakottamisen vielä tällä hallituskaudella. 

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa, joka on solmittu ilman toisen tai molempien puolisoiden täyttä suostumusta ja johon heidät tai jompikumpi heistä on pakotettu tai painostettu.

Pakkoavioliitoista voidaan Suomen tämänhetkisen rikoslainsäädännön mukaan rangaista ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena.

Nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan kata kaikkia avioliittoon pakottamisen tai pakkoavioliiton muotoja, järjestö muistuttaa. Lisäksi pakottaminen on asianomistajarikos, mikä tarkoittaa, että rikosprosessin käynnistäminen on uhrin vastuulla.

”Haavoittuvassa asemassa olevalle yhteisöllisen väkivallan uhrille tämä voi olla käytännössä mahdotonta. Kynnys ilmoittaa rikoksesta on erityisen korkea myös siksi, että uhrien suojelu ei nykyisellään Suomessa toteudu riittävän tehokkaasti”, sanoo Ihmisoikeusliiton sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala järjestön tiedotteessa.

Suomi on mukana Istanbulin sopimuksessa, joka torjuu lähisuhde- ja perheväkivaltaa. Sopimus on jäsenmaita oikeudellisesti velvoittava, ja se vaatii tekemään avioliittoon pakottamisesta rangaistavaa. Monissa Euroopan maissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa, pakkoavioliitto on jo erikseen kriminalisoitu, järjestö muistuttaa.

Oikeusministeriö teetti viime vuonna selvityksen, jonka mukaan pakkoavioliittoja esiintyy myös Suomessa. Tapaukset eivät kuitenkaan yleensä tule poliisin tietoon. Myös Ihmisoikeusliiton vuonna 2016 ilmestyneessä selvityksessä kerrottiin, että Suomessa tapahtuu avioliittoon pakottamista ja kunniaväkivaltaa.

Ihmisoikeusliitto kerää parhaillaan nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan pakkoavioliiton kriminalisoimista Suomessa rikoslakia muuttamalla. Vetoomus toimitetaan oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok).

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!