Artikkelikuva
Ympäri maailmaa on osoitettu mieltä palestiinalaisten oikeuksien puolesta. Kuvassa mielenosoitus Rautatientorilla Helsingissä 13. huhtikuuta.

Yli 60 prosenttia suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista: “Suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”

Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Israelin toimiin Palestiinassa. Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja lähes puolet suomalaisista toivoo, että Palestiinan valtio tunnustettaisiin välittömästi.

Millaisia toimia suomalaiset toivovat koskien Israelin ja Palestiinan konfliktia? Tätä selvitettiin tuoreessa Fingo ry:n Taloustutkimukselta tilaamassa kyselytutkimuksessa. 

Kyselyssä esitettiin kolme väitettä, jotka liittyivät Israelin johdon sotarikosten tuomitsemiseen, talouspakotteisiin ja Palestiinan valtion tunnustamiseen. Kahdessa kolmesta väitteistä enemmistö suomalaisista toivoi valtiolta nykyistä enemmän toimia.

”Käsillä olevan kyselyn mukaan kansainvälistä oikeutta ja palestiinalaisten ihmisoikeuksia vahvistava ulkopolitiikka nauttii vankkaa kannatusta Suomessa. Löydökset viittaavaat siihen, että suomalaiset asettuvat näiden tavoitteiden edistämisen taakse jopa verrattaen vahvasti eurooppalaisella mittapuulla”, sanoo Fingon vaikuttamisviestinnän asiantuntija Johannes Hautaviita tiedotteessa. 

Ensimmäisessä väitteessä suomalaisilta kysyttiin, tulisiko Israelin johto asettaa syytteeseen Gazan konfliktissa tehdyistä sotarikoksista. 63 prosenttia vastaajista oli väitteestä samaa mieltä, kun 19 prosenttia oli eri mieltä. Loput vastasivat, etteivät osaa ottaa kantaa. 

Kysymys on ajankohtainen. Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä on hakenut pidätysmääräyksiä Hamasin ja Israelin johtajille konfliktin aikana tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

Toisessa väitteessä kysyttiin tulisiko EU:n ja Suomen asettaa Israelille talouspakotteita vastauksena palestiinalaisalueiden laittomaan miehitykseen. Suomalaisista 55 prosenttia kannattaa ja 28 prosenttia vastustaa talouspakotteiden langettamista. 

Tiedotteen mukaan suomalaiset kannattavat talouspakotteita enemmän verrattuna muihin EU-maihin, jossa on tehty samankaltaisia tutkimuksia. Huhtikuussa Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Belgiassa ja Ruotsissa tehtiin kysely, jossa esitettiin vastaavanlainen kysymys. Ruotsalaisista talouspakotteita tuki kyselyssä 41 prosenttia vastanneista ja vastusti 33 prosenttia. 

Kolmas väite kuului seuraavanlaisesti: Suomen tulee tunnustaa Palestiinan valtio viipymättä. Lähes puolet, eli 49 prosenttia, suomalaisista oli väitteen kanssa samaa mieltä, kun 31 prosenttia oli eri mieltä. 20 prosenttia vastasi ”en osaa sanoa”. 

Tiedotteessa todetaan, että Suomessa tuki Palestiinan valtion tunnustamiseen on vahvaa verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan, jossa dataa on saatavilla. Samalla väite jakoi aikaisempia väitteitä enemmän mielipiteitä. Hautaviita pohtii liittykö tulos siihen, että kyselyssä kysyttiin kantaa välittömälle tunnustamiselle. Suomen ulkopoliittinen johto on viestinyt, että tunnustus tehdään, mutta oikeaa ajankohtaa odotetaan. 

”Suomen hallituksen linjaa puoltavat ovat siis tässä saattaneet tulkita kuuluvansa vastustajien joukkoon.” 

145 valtiota on tunnustanut Palestiinan valtion, mukaan lukien Ruotsi, Norja ja Espanja. 

Kysely tehtiin, jotta saataisiin uutta tietoa suomalaisten kannoista Israelin ja Palestiinan konfliktiin. Aiemmin aiheesta on julkaistu Ylen Taloustutkimukselta huhtikuussa tilaama kysely, jonka mukaan 60 prosenttia suomalaisista ei hyväksynyt Israelin sotatoimia Gazassa. 

”Kokonaisuutena kyselyn tulosten perusteella voidaan vetää johtopäätös, että suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”, Hautaviita toteaa. 

Lisää tietoa tutkimuksesta löytyy täältä. 

Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry on Maailman Kuvalehden kustantaja. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!