Tiestitkö, että ensimmäinen maa, joka valitsi pääministeriksi naisen, on Sri Lanka (aiemmin Ceylon)? Sirimavo Bandaranaike nousi johtoon 1960 ja oli pääministerinä kolme kertaa.
Nykyään maan kansanedustajista 5,4 prosenttia on naisia. Tämä on maailman keskiarvoa vähemmän. Our World in Datan kokoaman tilaston mukaan vuonna 2022 yli puolessa maailman parlamenteista naisedustajia on 10–30 prosenttia.
Enemmän nais- kuin mieskansanedustajia oli 2022 vain Ruandassa, Kuubassa ja Nicaraguassa. 40–50 prosenttiin sijoittui 27 maata, kuten Senegal, Espanja, Bolivia ja Itä-Timor, selviää Maailmanpankin tilastosta. Jemen oli 2022 ainoa maa, jonka parlamentissa ei ollut yhtään naispoliitikkoa.
Jemenissäkin naiset saavat äänestää. Itseasiassa naiset saavat virallisesti äänestää kaikkialla, paitsi kourallisessa masta, joissa ei ole yleistä äänestysoikeutta. Rajoitettu tai olematon äänioikeus on sukupuolesta riippumatta esimerkiksi Qatarissa, Bruneissa ja Arabiemiraateissa.
Valtionpäämies on sanana osuva. Maan johtajana, eli vaikkapa presidenttinä, naisia on ollut historiallisesti vähän. Vuonna 2022 vain lähemmäs 9 prosentilla maista oli nainen valtionpäämiehenä.
Naisten osallistuminen politiikkaan on melko uusi ilmiö. Se alkoi 1800-luvun lopulla, mutta sekä naispoliitikkojen määrä että naisten äänestysoikeus harppasivat globaalisti kasvuun vasta toisen maailmansodan jälkeen.
Naisten osuus maiden parlamenttien edustajista
Naisten määrä prosenteissa parlamenteissa (kaksikamarijärjestelmän maissa alahuoneessa)