Somalia on yksi maailman nuorimmista valtioista. Sen väestöstä arviolta 75 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Kaikille ei riitä töitä eikä koulutusmahdollisuuksia. Koulutusjärjestelmä on pitkän sisällissodan jäljiltä raunioina.
”Kun nuorilla ei ole työtä, toimeentuloa eikä tulevaisuudennäkymiä, he voivat värväytyä aseellisiin ryhmiin tai ryhtyä epätoivoisiin yrityksiin lähteä ylittämään Välimerta. Se on inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta se on iso ongelma”, sanoo Suomen Somalia-verkoston toiminnanjohtaja Maiju Korpela.
Somalia-verkosto on yli kolmenkymmenen Somaliassa kehitysyhteistyötä tekevän järjestön kattojärjestö. Jäsenistä suurin osa on suomensomalialaisten perustamia järjestöjä.
Verkoston hankkeet tarjoavat nuorille ammattikoulutusta yhdeksällä Somalian paikkakunnalla. Nuoressa valtiossa kaivataan etenkin käytännön tekijöitä: kursseilta voi valmistua esimerkiksi sähköasentajaksi, ompelijaksi, mobiililaitteen korjaajaksi tai kierrätysalan osaajaksi.
Koulutuksissa tavoitellaan etenkin haavoittuvassa asemassa olevia, kuten vammaisia ihmisiä, yksinhuoltajaäitejä, sisäisiä pakolaisia ja klaanivähemmistöihin kuuluvia. Valmistuneita on kahden vuoden aikana ollut noin tuhat.
Korpelan mielestä niin Somaliassa kuin muissakin Afrikan maissa suuri nuorisoväestö voi kehittää yhteiskuntaa parempaan suuntaan, mutta sitä varten nuoret tarvitsevat aitoja mahdollisuuksia – kuten nuoret kaikkialla. Suomessa verkosto edistääkin erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten osallisuutta ja tekee globaalikasvatustyötä.
Suomen Somalia-verkosto
Perustettu: 2004
Motto: Rauhaa ja kehitystä luodaan yhteistyöllä ja osallistamalla.
Jos järjestö olisi eläin, se olisi kameli. Kameli jaksaa tehdä pitkiä matkoja ja kantaa mukanaan arvokasta resurssia.
Järjestö voidaan lakkauttaa, kun Somalia on vakaa yhteiskunta, joka tarjoaa kansalaisilleen yhdenvertaisia palveluita ja pärjää luonnonolojensa kanssa. Järjestö voi silti yhä jatkaa Suomen ja Somalian välisenä siltana.