Artikkelikuva
Mielenosoittaja pitää käsissään kuvaa, jossa on Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuva sateenkaarilippua vasten Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa elokuun alussa. Mielenosoituksen käynnisti maan hallituksen uusi laki, joka estää LGBTQ-yhteisöstä puhumisen kouluissa. Lakia esitti venäjämielinen Vazrazhdane-puolue.

Bulgaria kielsi LGBTQ+ -yhteisöstä puhumisen kouluissa: ”Hiljaisuus merkitsee kuolemaa”

Eri Euroopan maissa on heikennetty LGBTQ+ -ihmisten oikeuksia. Tuorein on kenties Bulgarian laki, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen ja heidän tukemisen kouluissa. Myös Valko-Venäjällä on valmisteltu LGBTQ+ -"propagandan" estävää lakia.

Bulgaria hyväksyi elokuussa lakimuutoksen, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhumisen kouluissa.

Muutos kieltää lain sanojen mukaan ”epäperinteisen seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun kuin biologiseen seksuaaliseen identiteettiin liittyvien ajatusten ja mielipiteiden edistämisen, popularisoinnin ja tukemisen” kouluissa.

Feministit, LGBTQ+ -yhteisö ja muut ihmisoikeusryhmät järjestivät elokuun alussa mielenilmauksen uutta lakia vastaan. Mielenosoittajat heiluttivat sateenkaarilippuja ja huusivat iskulauseita, kuten ”Bulgaria ei ole Venäjä” ja ”hiljaisuus merkitsee kuolemaa”, kertoo yhdysvaltalainen uutistoimisto AP.

Lakimuutoksen esitti Venäjämielinen Vazrazhdane-puolue, mutta se sai kannatusta myös Eurooppamielisistä puolueista. 240-paikkainen parlamentti äänesti 159 äänellä esityksen puolesta, uutisoi Euronews.

Bulgariaa on jo aiemmin arvosteltu LGBTQ+ -ihmisten oikeuksien loukkaamisesta. Maata on kehotettu tunnustamaan ryhmä ja antamaan sille tarvittavaa suojelua.

Bulgaria on myös kieltäytynyt ratifioimasta Istanbulin yleissopimusta, joka koskee naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä. Euronews kertoo, että syy on siinä, että maassa on levinnyt uskomus siitä, että ratifioiminen tarkoittaisi LGBTQ+ -yhteisön oikeuksien edistämistä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia heikentäviä lakeja on hyväksytty Euroopassa myös esimerkiksi Unkarissa, Moldovassa ja Turkissa.

Myös Valko-Venäjällä on valmisteltu lakia, jolla voidaan rankaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä, uutisoi esimerkiksi uutistoimisto Reuters helmikuun lopussa.

Lailla voitaisiin rankaista ihmisiä, jotka edistävät julkisesti LGBTQ+ -ryhmän asiaa. Vielä valmisteluvaiheessa ei ollut selvää, miten LGBTQ+ -ihmisiä aiotaan rankaista. Venäjällä on ollut vastaavankaltainen ”propagandalaki” vuodesta 2013 lähtien. Se on käytännössä estänyt LGBTQ+ -identiteetin julkisen ilmaisemisen.

Maan valtakunnansyyttäjä Andrei Shved kommentoi esitystä televisiossa. Hän sanoi, että on tärkeää, että pelkkä keskustelu LGBTQ+ -aiheista estetään, sillä kaikki ”perinteisen perhemallin vastainen” rapauttaa maan moraalia.

Presidentti Aleksandr Lukashenkon alainen parlamentti käsittelee lakiesityksen. Lukashenko on muun muassa kutsunut homomiehiä ”pervoiksi”. Vielä elokuussa lain tilanteesta ei ollut tullut uutta tietoa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia heikentäviä lakeja on hyväksytty Euroopassa myös esimerkiksi Unkarissa, Moldovassa ja Turkissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!