Ilmastonmuutos aiheuttaa kiihtyessään yhä enemmän sään ääri-ilmiöitä myös vesillä. Myrskyt ja valtamerten lämpötilan nousu vaikuttavat ihmisten ja eläinten lisäksi myös meren pohjassa makaaviin laivojen hylkyihin, jotka hajoavat entistä nopeammin.
Hylkyjen hajoaminen voi äkkiseltään kuulostaa harmittomalta prosessilta. Kuitenkin monet hylyistä sisältävät ympäristölle haitallisia aineita, jotka vapautuvat mereen hylkyjen hajotessa.
Brittien vesillä on yli 10 000 hylkyä, kertoi BBC 2024 lokakuussa. Niistä kaksi kolmasosaa on mysteereitä, eli ei tiedetä tarkalleen mitä niiden lasti tai polttoaine sisältää. Osassa hylyistä tiedetään olevan öljyä.
”Kun hylyt hajoavat, se voi vastata pienen öljytankkerin karilleajoa”, meritutkija Julian Whitewright sanoo BBC:lle.
Esimerkiksi Walesin edustalla olevista haaksirikkoutuneista laivoista moni on maailmansotien ajoilta. Niistä osa on toiminut kivihiilellä ja toiset öljyllä.
Suomessa hylkyjä ja niiden ympäristövaikutuksia on tutkinut Suomen ympäristökeskus (SYKE), joka aloitti hylkysaneeraushankkeen vuonna 2019. Hankkeessa on myös muun muassa pyritty selvittämään, mistä kohteista pystyttäisiin poistamaan öljyä, ja joistain on jo näin tehty.