Artikkelikuva
Papua-Uusi-Guinea on yksi maista, jossa naiskansanedustajia ei juuri parlamentissa näy. Papua-Uuden-Guinean pääministeri James Marape (keskellä) puhui Australian pääministerin Anthony Albanesen kanssa parlamenttitalossa Canberrassa 7. joulukuuta 2023.

Valtionpäämies on melkein aina mies

Vuoden 2022 tilaston mukaan alle yksi kymmenestä valtionpäämiehestä oli nainen. Silti, lähes kaikissa maissa on naisedustajia parlamentissa.

Tiestitkö, että ensimmäinen maa, joka valitsi pääministeriksi naisen, on Sri Lanka (aiemmin Ceylon)? Sirimavo Bandaranaike nousi johtoon 1960 ja oli pääministerinä kolme kertaa.

Nykyään maan kansanedustajista 5,4 prosenttia on naisia. Tämä on maailman keskiarvoa vähemmän. Our World in Datan kokoaman tilaston mukaan vuonna 2022 yli puolessa maailman parlamenteista naisedustajia on 10–30 prosenttia.

Enemmän nais- kuin mieskansanedustajia oli 2022 vain Ruandassa, Kuubassa ja Nicaraguassa. 40–50 prosenttiin sijoittui 27 maata, kuten Senegal, Espanja, Bolivia ja Itä-Timor, selviää Maailmanpankin tilastosta. Jemen oli 2022 ainoa maa, jonka parlamentissa ei ollut yhtään naispoliitikkoa.

Jemenissäkin naiset saavat äänestää. Itseasiassa naiset saavat virallisesti äänestää kaikkialla, paitsi kourallisessa masta, joissa ei ole yleistä äänestysoikeutta. Rajoitettu tai olematon äänioikeus on sukupuolesta riippumatta esimerkiksi Qatarissa, Bruneissa ja Arabiemiraateissa.

Valtionpäämies on sanana osuva. Maan johtajana, eli vaikkapa presidenttinä, naisia on ollut historiallisesti vähän. Vuonna 2022 vain lähemmäs 9 prosentilla maista oli nainen valtionpäämiehenä.

Naisten osallistuminen politiikkaan on melko uusi ilmiö. Se alkoi 1800-luvun lopulla, mutta sekä naispoliitikkojen määrä että naisten äänestysoikeus harppasivat globaalisti kasvuun vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Naisten osuus maiden parlamenttien edustajista

Naisten määrä prosenteissa parlamenteissa (kaksikamarijärjestelmän maissa alahuoneessa)

Graafi, jossa havainnollistetaan kuinka monta prosenttia maailman parlamenttien edustajista on naisia.
Lhde: ourworldindata.org/grapher/countries-by-share-of-women-in-parliament

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!