Artikkelikuva
Menopaussi on hetki naisen elämässä. Se ei ole kaikkien ongelmien syy, sanoo lääkäri ja vaihdevuosiaktivisti Carme Valls.

Kirjeenvaihtaja

Espanjalaisen lääkärin Carme Vallsin elämäntehtävä on kumota vaihdevuosiin liittyviä myyttejä: ”Klitoris ei vanhene koskaan”

Espanjassa vaihdevuosi-ikäinen nainen ei näy televisiossa ja häneen liitetään usein ajatus seksittömyydestä. Tämä on turhaa, sanoo vaihdevuosista lukuisia kirjoja kirjoittanut Carme Valls.

Vaihdevuosien jälkeen nainen nauttii usein seksistä ja koko elämästä enemmän, toteaa espanjalainen naistentauteihin erikoistunut lääkäri Carme Valls.

78-vuotias Valls on lääkäri, mutta Espanjassa hän on tullut tutuksi aktivistina. Vallsin aktivismi kohdistuu vaihdevuosiin, asiaan, josta on alettu keskustella Espanjassa enemmän vasta viime vuosina.

Vaikka vaihdevuodet eivät enää ole maassa varsinainen tabu, niihin liittyy vieläkin valtavasti pelkoa ja häpeää.

”Espanjassa vaihdevuosista puhutaan edelleen pilkallisesti viimeisenä käyttöpäivänä ja naisista tehdään näkymättömiä.”

Sen huomaa, kun avaa Espanjassa television. Yli viisikymppiset naiset ovat ruudussa edelleen poikkeus. La Sexta-kanavan poliittisessa satiiriohjelmassa 60-vuotias miestoimittaja johtaa keskustelua kaksi lahjakasta ja kaunista nuorta naistoimittajaa vieressään.

Toisinpäin asetelmaa on vaikea kuvitella.

Juuri siksi Valls on kirjoittanut lukuisia kirjoja vaihdevuosista ja hänet tunnetaan asiantuntijana ympäri maailmaa.

Uusi elämänvaihe tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Minä olen kirjoittanut parhaat kirjani yli 50–vuotiaana.

Vallsin mukaan suurin ongelma on se, etteivät monet lääkärit vieläkään osaa hoitaa vaihdevuosia. Niitä ei ole hänen mielestään myöskään tutkittu tarpeeksi.

”Matkustan ympäri maailmaa vaihdevuosia käsittelevissä konferensseissa. On ironista, että suurin osa asiantuntijoista on miehiä. He lähestyvät vaihdevuosia usein sairautena.”

Valls haluaa korostaa, että vaihdevuodet ovat nimensä mukaisesti vaihe naisen elämässä. Tutkimusten mukaan espanjalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaina.

Vaikka suurin osa naisista kärsii jostain vaihdevuosiin liittyvästä oireesta, Valls haluaa muistuttaa myös niiden positiivisista puolista.

”Uusi elämänvaihe tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Minä olen kirjoittanut parhaat kirjani yli 50–vuotiaana.”

Vanhempi nainen istuu olohuoneen sohvalla ja puhuu. Taustalla näkyy tauluja ja puisia huonekaluja.
“On ironista, että suurin osa vaihdevuosiasiantuntijoista on miehiä. He lähestyvät vaihdevuosia usein sairautena”, sanoo Carme Valls.

Valls puhuu mielellään nautinnoista. Nautinto on myös työkalu pelkoa ja oireita vastaan.  

”Eivät minun äitini ikäiset naiset voivotelleet vaihdevuosia. He iloitsivat, ettei tarvitse enää olla raskaana ja synnyttää lapsia. Se vapauttaa.”

Eikä kyse ole pelkästään seksuaalisesta ja fyysisestä nautinnosta.

Vallsin olohuoneessa hänen elämänsä nautinnot ovat läsnä. Seinillä on taidetta, hyllyillä kirjoja ja levyjä. Niiden välissä valokuvia hetkistä ystävien ja perheen kanssa. 

Valls esittelee tyytyväisenä hajuvesikokoelmaansa. Hän käyttää hajuvettä joka päivä.

”Hemmottelen itseäni päivittäin, Valls sanoo ja suihkauttaa ranteeseensa Chanelia.”

Vallsin olohuoneessa haisee myös tupakka. Pöydällä on tuhkakuppi ja tupakka-aski. Huoneen takana viskipulloilla täytetty tarjoiluvaunu. Ne kuuluvat kuitenkin Vallsin kumppanille. Valls ei polta, eikä juurikaan juo.

Hän korostaa elintapojen merkitystä vaihdevuosioireiden hoidossa. Kaikki oireet eivät välttämättä myöskään johdu vaihdevuosista.

”Lääkärit luulevat vaihdevuosioireiksi joskus sairauksia, riippuvuuksia ja puutostiloja.  Etenkin kilpirauhas- ja D-vitamiiniarvot pitäisi tutkia säännöllisesti.”

Vanhempi nainen nojaa espanjalaiseen mainokseen, jossa on kaksi nuorta naista vanhemman miehen kanssa.
Espanjassa vaihdevuosista puhutaan usein pilkallisesti viimeisenä käyttöpäivänä. Miehet saavat vanheta, naisilta vaaditaan nuoruutta ja seksikkyyttä, kertoo Carme Valls.

Espanjassa monet lääkärit määräävät automaattisesti estrogeenilääkityksen tutkimatta potilasta kunnolla, sanoo Valls. Hormonikorvaushoitoa pitäisi hänen mielestään harkita aina tapauskohtaisesti. 

”Usein naisille sanotaan, että elämä paranee pitkään jatkuvan hormonihoidon myötä. Vaikka nämä hormonit voivat aiheuttaa rintasyöpää.”

Valls ei suhtaudu hormonikorvaushoitoon kielteisesti, mutta on huolissaan medikalisaatiosta. Hän kannustaa potilaitaan myös kokeilemaan luonnollisia keinoja, kuten meditointia ja joogaa. 

Lisäksi hän haluaa kiinnittää huomiota yhteiskuntaan, jossa elämme. Jos esimerkiksi työelämä on jatkuvasti kuormittavaa, heijastuu se naisen terveydentilaan. Stressi pahentaa tutkitusti vaihdevuosioireita.

Hormonikorvaushoito on joillekin sopiva vaihtoehto, mutta sitä ei välttämättä tarvita loppuelämää. 

”Varsinaiset vaihdevuosioireet kestävät usein muutaman vuoden.”

Vanhempi nainen katsoo itseään peilistä ja suihkuttaa hajuvettä kaulaansa.
”Kyse on nautinnoista kaikilla aisteilla. Minä nautin esimerkiksi hajuvesien tuoksusta”, Valls sanoo.

Valls on kiitollinen, että vaihdevuosista keskustellaan julkisuudessa yhä enemmän. Silti hän kohtaa vastaanotollaan edelleen paljon pelkoa.

”Naiset kysyvät, että mitä heille nyt tapahtuu. Monet ovat omaksuneet myytin, että vaihdevuodet vievät naiseuden ja seksuaalisuuden.”

Valls muistuttaa, että tärkeintä on se, mitä aivoissa tapahtuu.

”Haluttomuus johtuu usein elämäntilanteesta tai kumppanista eikä hormoneista. Sitä paitsi klitoris ei vanhene koskaan.”

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden Espanjan kirjeenvaihtaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!