Artikkelikuva
Mika Mäkeläinen arvelee, että ainakin osa pohjoiskorealaisista teeskentelee uskovansa valtion oppeihin.

Ydinaseita, kyberrikollisuutta ja pimeää kauppaa – toimittaja ja tietokirjailija Mika Mäkeläinen kertoo miksi Pohjois-Koreaa ei saada aisoihin

Kauppa Kiinan kanssa estää Pohjois-Koreaa romahtamasta. Lisäksi maa saa tuloja kyberrikollisuudesta. Valtiojohtoiset hakkerit varastavat etenkin kryptovaluuttoja, sanoo ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Mika Mäkeläinen.

Kiinalle Pohjois-Korea on strateginen puskuri Etelä-Koreaa ja Japania sekä välillisesti Yhdysvaltoja vastaan. Kiina pitää painajaisskenaariona sitä, että Koreat yhdistyisivät Etelä-Korean ehdoilla ja yhdysvaltalaiset sotilaat voisivat tulla suoraan Kiinan rajalle.

Maa on myös osoittanut, että ulkopuolinen taloudellinen painostus ei siihen tehoa. Pohjois-Korean ydinuhan torjunta sotilaallisesti on jo myöhäistä, lännen aseistariisumispuheet ovat vain vanha mantra. Mutta ydiniskua paljon suurempi vaara on, että Pohjois-Korea kauppaa ohjus- ja ydinaseteknologiaa ulkomaille tai terroristijärjestöille saadakseen valuuttatuloja.

Pohjois-Korea on maailman eristetyin maa. Miten sen talous toimii?

Kauppa Kiinan kanssa tekohengittää surkeasti johdettua talousjärjestelmää ja estää Pohjois-Koreaa romahtamasta. Maa yrittää huonolla menestyksellä olla omavarainen kaikessa. Pohjois-Korea tuo paljon teknologiaa ja kulutustavaroita Kiinasta ja vie lähinnä raaka-aineita ja antaa kiinalaisten kalastuslaivojen tyhjentää kalavetensä.

Huomattavia lisätuloja maa saa kyberrikollisuudesta. Valtiojohtoiset hakkerit varastavat vuosittain satojen miljoonien eurojen arvosta etenkin kryptovaluuttoja.

Nykyään ehkä jopa puolet bruttokansantuotteesta syntyy osittain laittomasta ja osittain valtion sietämästä markkinataloudesta. Pikkutilkuilla viljellään myytävää, palveluita myydään pimeästi, Kiinasta salakuljetettua tavaraa kaupitellaan suhtavoimesti ja valtiolta varastetaan resursseja yksityiseen bisnekseen.

”Meillä ei ole mitään kadehtittavaa maailmalta”, Kimlandia -kirjaasi haastatellut Pohjois-Korean kansalaiset sanovat. Uskovatko he oikeasti valtion oppeihin?

Arvelen, että valtaosa ainakin teeskentelee uskovansa siihen. Suurin osa väestöstä sekä maaseudulla että kaupungeissa on altistunut varsinkin eteläkorealaisille televisiosarjoille, joita maahan on salakuljetettu muistitikuilla. Niinpä useimmilla pohjoiskorealaisilla on käsitys siitä, että muualla eletään paljon paremmin.

Valtion propagandan onttous paljastuu myös siitä, että ulkomainen tekniikka ja kulutustavarat ovat parempia kuin kotimainen. On varmaa, että kansalaisten keskuudessa on paljon patoutunutta tyytymättömyyttä järjestelmää vastaan, mutta vastarinnan organisoiminen on erittäin vaikeaa kaikkialle ulottuvan urkintajärjestelmän takia.

KYSY MAAILMASTA! Lähetä kysymyksesi anni.valtonen@fingo.fi, me etsimme siihen vastauksen.