Artikkelikuva

Propagandaa, vallankumousnostalgiaa ja japanilaisia hirmutekoja Helsingin WHS-teatterissa

Pohjois-Korean elokuvaviikonloppu järjestetään Helsingissä 1.-3. maaliskuuta.

Vallankumousnostalgiaa, japanilaisten hirmutekojen esittelemistä, taekwondo-mässäilyä ja johtajanpalvontaa. Muun muassa näistä on Helsingin WHS Teatteri Unionissa tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Pohjois-Korean elokuvaviikonloppu tehty. 

Pääjärjestäjä Ville Walon mukaan festivaaliohjelmisto tarjoaa propagandanmakuisten elokuvien lisäksi ainutlaatuisia katsauksia elämään totalitaristisessa valtiossa. Festivaalin tavoite onkin esitellä vierailleen myös uutisvirrasta poikkeavia näkymiä. Tosin elokuvien niukka saatavuus on vaikeuttanut ohjelmiston kokoamista.

”Tuotantotiimiimme kuuluu korean kielen taitajia ja aiheen parissa verkostoituneita ihmisiä. Tämä helpottaa elokuvien saantia. Neuvostoliiton ja Pohjois-Korean yhteistuotantoja saa myös helpommin esitettäväksi kuin täysin pohjoiskorealaisia elokuvia”, Walo sanoo.

”Suurta johtajaa, vallankumousta tai japanilaisten hirmutekoja esittelevät elokuvat aiheuttavat minussa usein ristiriitaisia tunteita.”

Viime vuodesta poiketen festivaalivieraat eivät pääse ihailemaan valkokankaalta Rakkaan Johtajan Kim Jong-ilin taiteellista kädenjälkeä.

Pohjois-Koreaa vuosina 1994–2011 johtanut Kim oli elokuvaharrastaja, ja osallistui tiettävästi myös elokuvien tuotantoon. Walon mukaan Kimien dynastian henki on kuitenkin tavalla tai toisella aina läsnä kaikessa Pohjois-Korean luovassa työssä.

Tuotantotiimi on keskustellut välikäsien kautta Pohjois-Korean elokuva-arkiston kanssa ja Walon mukaan he kutsuisivat mielellään paikallisia elokuvantekijöitä Suomeen. Se ei kuitenkaan näytä onnistuvan.

Kulttuurieroista huolimatta elokuva on Walon mukaan universaali kieli. Hän kertoo yllättyneensä etenkin pohjoiskorealaisten animaatioiden laadusta. Festivaalin tuottaminen on Walon mukaan ollut jännittävä tutkimusmatka.

”Suurta johtajaa, vallankumousta tai japanilaisten hirmutekoja esittelevät elokuvat aiheuttavat minussa usein ristiriitaisia tunteita. On myös asioita, niin kuin uhraukset valtiolle, jotka menevät yli hilseen”, Walo sanoo. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!