Artikkelikuva
Brasilialaismies testailee asetta asemessuilla elokuussa 2023. Vallan vaihduttua maassa on alkamassa huomattavasti aiempaa tiukempien aselakien aika.

Brasilia tiukentaa aselakeja: rajoittaa ostoa, vaatii dokumentteja, lyhentää aseenkantolupaa

Brasilian presidentti Luiz Inacio da Silva on tiukentanut maan aselakeja. Kansalaiset saavat esimerkiksi jatkossa omistaa kaksi tuliasetta neljän sijasta. Vuonna 2022 Brasilian henkirikoksista 77 prosenttia tehtiin tuliaseilla.

Brasilian presidentti Luiz Inacio da Silva (”Lula”) on tiukentanut kansalaisten mahdollisuuksia hankkia tuliase, kertoo englanninkielinen Al Jazeera.

Lulan allekirjoittamassa asetuksessa kukin kansalainen saa omistaa korkeintaan kaksi tuliasetta. Aiemmin niitä sai olla jokaisella neljä. Lisäksi aseen ostajalta edellytetään dokumentteja aseen tarpeellisuudesta, ja rajoitetaan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettujen ammusten määrää.

Aseenkantolupa on voimassa viisi vuotta entisen kymmenen sijasta. Niin ikään poistuu oikeus kantaa ladattua asetta julkisella paikalla, jos kertoo olevansa ”matkalla aseklubille”.

Allekirjoitustilaisuudessa Lula sanoi ymmärtävänsä, että on ihmisiä, jotka uskovat saavansa aseista turvaa. Varsinaisia henkilökohtaisia asearsenaaleja valtio ei hänen mukaansa kuitenkaan voi sallia.

Brasilian turvallisuusfoorumin mukaan henkirikoksia tehtiin vuonna 2022 vähemmän kuin yli kymmeneen vuoteen.

Lulan edeltäjä, äärioikeistolainen Jair Bolsonaro paitsi väljensi tuliaseiden omistamiseen liittyviä rajoituksia, myös kannusti kansalaisia hankkimaan aseita. Tuliaseiden omistajien määrä lähes kolminkertaistui vuosien 2018 ja 2022 välillä.

Brasilian turvallisuusfoorumin mukaan henkirikoksia tehtiin vuonna 2022 vähemmän kuin yli kymmeneen vuoteen ja 2,4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Siitä huolimatta maassa kuoli 47 500 ihmistä väkivaltarikoksen uhrina.

Aseilla oli merkittävä rooli kuolemaan johtaneissa väkivaltarikoksissa. Henkirikoksista 77 prosenttia tehtiin tuliaseella. Luku on huomattavasti suurempi kuin globaali 44 prosenttia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!