Artikkelikuva
Yksi ihmisoikeuksien kannalta epäilyttävistä laista Sambiassa on kyberturvallisuus- ja tietoverkkorikollisuuslaki. Laki antaa hallinnolle mahdollisuuden takavarikoida elektronisia laitteita.

Sambiassa ei tuomita enää kuolemaan – viime vuonna kuolemanrangaistuksen lakkauttivat myös Malesia ja Papua-Uusi-Guinea

Sambian presidentti Hakainde Hichilema ilmoitti viime joulukuussa, että maa lakkauttaa kuolemanrangaistuksen. Hichilemaa on kehuttu kansainvälisessä yhteisössä uudistusten tekemisestä, vaikkei hän olekaan muuttanut kaikkia ihmisoikeuksia polkevia lakeja.

Sambia lakkauttaa kuolemanrangaistuksen, ilmoitti maan presidentti Hakainde Hichilema viime jouluaatonaattona. Samalla Hichilema poisti lain, joka mahdollisti tuomitsemisen kolmen vuoden vankeuteen, mikäli loukkasi presidentin kunniaa.

Sambian presidentti ja hallitus ilmoittivat jo toukokuussa 2022 työskentelevänsä kuolemanrangaistuksen lakkauttamisen eteen. Maassa on Britanniasta itsenäistymisen, vuoden 1964, jälkeen teloitettu 72 ihmistä. Lähemmäs 400 ihmistä puolestaan odottaa rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Sambian presidenttiä Hichilemaa on kehuttu kansainvälisessä yhteisössä uudistusten tekemisestä. Maassa on kuitenkin vielä sortavia lakeja, The Guardian kertoo.

Tällainen on esimerkiksi kyberturvallisuus- ja tietoverkkorikollisuuslaki, jonka edellisen presidentin hallinto hyväksyi 2021 vaalien aattona. Laki antaa hallinnolle mahdollisuuden takavarikoida elektronisia laitteita ja jotkut sambialaiset ovat jo saaneet syytteen lain rikkomisesta nykyisen presidentin Hichileman kaudella.

Maailmassa pannaan täytäntöön vuosittain satoja kuolemantuomioita.

Kuolemanrangaistus on Amnesty Internationalin 2021 julkaiseman datan mukaan lakkautettu kokonaan 108 maassa. Tosin luku on nykyään suurempi, sillä vuonna 2022 Sambian lisäksi ainakin Malesia ja Papua Uusi Guinea lakkauttivat sen. Lisäksi osassa maista, joissa kuolemanrangaistus on kirjattu lakiin, ei käytännössä sitä käytetä.

Amnestyn raportin mukaan vuonna 2021 pantiin maailmassa täytäntöön ainakin 579 kuolemantuomiota. Kuolemanrangaistuksia jaettiin eniten Kiinassa, arviolta tuhansia, mutta maa pitää lukunsa salassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!